Spanoptic S02 E10: Blockchain - Puno više od kriptovaluta

Najnovija epizoda Spanovog tehnološkog podcasta govori o blockchainu kojeg se najčešće povezuje skriptovalutama - no, isti se može koristiti i u druge svrhe

Bug.hr utorak, 21. veljače 2023. u 10:55

U novom Spanopticu pričamo o blockchainu. Među ostalim. Gotovina u ruci? Novčanice u madracu? Keš možda jest kralj, ali već neko vrijeme njegovo prijestolje uzurpira virtualna “lančana reakcija“. Blockchain najčešće povezuju sa kriptovalutama, i tu se u posljednjih desetak godina dogodila njegova najšira primjena. No, ova varijanta “digitalnog knjigovodstva“ može se koristiti i za druge stvari.

U novom Spanopticu saznat ćete za što sve, otkriti po čemu je ova tehnologija posebna te koje su joj prednosti – i eventualne mane. Sve o ovim temama znaju Slavenovi gosti – Vlaho Hrdalo, odvjetnik, predsjednik UBIK-a i radne skupine Hrvatske odvjetničke komore za digitalnu transformaciju te Kristijan Živčec, softverski developer koji se zadnjih pet godina bavi isključivo blockchainom.

U svojoj osnovi, blockchain je baza podataka koja se može lako dijeliti među svim korisnicima blockchain mreže. Podaci koji se najčešće pohranjuju na blockchain mreži, barem u sadašnjoj fazi njegovog razvoja, su transakcije kriptovalutama. E sad – zašto lanac blokova? Jer za razliku od mnogih drugih baza podataka koje podatke pohranjuju u mapama, blockchain ih slaže u blokove, kronološki i transparentno. Također, podaci u blockchainu ne mogu se mijenjati, za razliku od podataka u velikoj većini drugih baza podataka.

Blockchain je buzzword, no ovu tehnologiju ne treba ni bezrezervno prigrliti ni odbaciti dok se s njom ne upoznamo – baš kao i bilo koju drugu. Tek onda možete znati je li to prava stvar za vas i vaše financije. A upravo u tom razumijevanju će vam pomoći i naši ovomjesečni gosti. Pridružite nam se u još jednoj uzbudljivoj epizodi!