Apple Vision Pro prvi put korišten tijekom operativnog zahvata

Privatna londonska bolnica Cromwell postala je prva u svijetu čiji su kirurzi iskoristili prednosti Appleovog novog naglavnog uređaja pri operaciji, za logistiku, organizaciju i dohvat dokumentacije

Sandro Vrbanus srijeda, 13. ožujka 2024. u 17:02
📷 eXeX
eXeX

Londonska privatna bolnica Cromwell, u suradnji s kompanijom specijaliziranom za umjetnu inteligenciju i virtualnu stvarnost (ili kako se to u Appleovom žargonu kaže "prostorno računalstvo") eXeX, prvi je put u povijesti upotrijebila novi Vision Pro tijekom operativnog zahvata. Kirurzima te bolnice nova je tehnologija pomogla tijekom dva mikrokirurška zahvata na kralješnici, objavljeno je ovoga tjedna.

VR za asistente

Iako bi se moglo naslutiti da su kirurzi operirali noseći Appleov naglavni set, tomu ipak nije tako. Tijekom operativnih zahvata nosili su ga tehničari, koji su imali ulogu asistenata prilikom operacije. Pritom je korišten softver kompanije eXeX, koji pomoćnom osoblju daje pristup potrebnim podacima o operaciji, dokumentima poput proceduralnih uputa i slično – a sve bez dodirivanja fizičkih dokumenata, u sterilnom okruženju operacijske dvorane.

📷 eXeX
eXeX

Takav pristup podacima i vizualizacijama operativnog postupka do sada nije bio moguć, a pokazalo se da je on značajno povećao učinkovitost pri obavljanju kirurškog zahvata, unaprijedio logistiku dohvaćanja opreme te poboljšao tijek cijelog procesa. "Apple Vision Pro čini veliku razliku u načinu na koji pružamo skrb našim pacijentima", poručio je kirurg Syed Aftab.

Operativni zahvati i činjenica da se bolnica njima javno pohvalila imaju za cilj istaknuti prije svega specijalizirani softver eXeX-a. On se i ranije koristio na VR platformama kao što je Microsoft HoloLens, a prijenos istog rješenja na Vision Pro pokazuje da će u budućnosti takva softverska rješenja biti univerzalna, odnosno da će se moći koristiti na VR setu po odabiru korisnika. Već sada su njihova rješenja primijenjena tijekom više od 1.500 operativnih zahvata u SAD-u i Ujedinjenom Kraljevstvu.