Debakl u metaverzumu: na "party" Europske komisije došla tek šačica posjetitelja

Projekt Global Gateway, kojim Europa želi poticati klimatske, zdravstvene, obrazovne i slične sadržaje, trebao je biti lansiran putem virtualne stvarnosti. Sve je prošlo poprilično razočaravajuće

Sandro Vrbanus utorak, 6. prosinca 2022. u 06:00

Europska unija putem projekta Global Gateway, a pod okriljem odjela za inozemnu pomoć Europske komisije, želi poticati projekte koji se tiču klimatske, zdravstvene, obrazovne ili digitalnih politika. U sve to žele uključiti mlade. Tako su ciljnu skupinu identificirali kao digitalno osviještenu generaciju, u dobi od 18 do 35 godina, i to one građane koji su "neutralni u odnosu prema EU i nisu pretjerano uključeni u politička pitanja". Potom su odlučili tu ciljnu skupinu pronaći na Instagramu i, naravno, TikToku, pa su ih pozvali da im se priključe u – metaverzumu.

Skupo i loše, ali zato i neprivlačno

Potom su, krajem prošlog mjeseca, pokrenuli virtualni svijet Global Gateway, koji bi trebao uvući mlade u sve pitanja kojima se projekt bavi, zaintrigirati ih i informirati, pa čak i motivirati na sudjelovanje u projektima koje organiziraju. Taj se digitalni svijet nalazi na ovom mjestu, posjetiti ga možete kroz internetski preglednik, no vjerojatno ćete u njemu biti sami.

Naime, otkako je, prije nekoliko dana, ovaj europski metaverzum pokrenut gotovo da ga nitko ne posjećuje. Tijekom 24-satnog "partyja", kojim je Global Gateway trebao biti pompozno lansiran, tamo se pojavilo tek nekoliko korisnika. Svjedoci kažu da ih je bila "šačica", a nitko ne navodi ništa više od niskih dvoznamenkastih brojeva. Za slučaj da se pitate, Europska komisija u svoj je metaverzum uložila 387.000 eura (sada vam sigurno ni 275.000 kuna za kalkulator više ne zvuči previše).

Kako bismo im malo popravili statistiku, ulogirali smo se i sami u ovaj virtualni svijet. Tamo smo dočekani u digitalnom "rajskom vrtu", okruženi biljkama, fontanama i velikim zaslonima na kojima se vrte razni sadržaji i informiraju nas o projektu. Tu je i ugrađeni chat, nekoliko korisnika koji su zalutali kao i mi, a vizualno je iskustvo potpuno razočaravajuće. Grafika podsjeća na igre iz kasnih devedesetih, a sve trza, preskače i zbunjuje. Barem je tako bilo u našem slučaju, ali sudeći prema "navali", očito da su i drugi posjetitelji prošli slično.

Prazno kao Livakovićeva mreža nakon penala
Prazno kao Livakovićeva mreža nakon penala