Hoće li sljedeća velika stvar iz Applea biti VR naočale?

Apple već godinama navodno radi na posebnoj kategoriji uređaja, AR/VR naočalama, kao i na novom operacijskom sustavu za virtualnu stvarnost. Uprava je nedavno dobila prvi pravi demo

Sandro Vrbanus petak, 20. svibnja 2022. u 18:21

Već se duže vremena šuška da negdje u dizajnerskom i razvojnom odjelu Applea, daleko od očiju javnosti, nastaje nova kategorija njihovih gadgeta – naočala ili naglavnih setova namijenjenih za korištenje u virtualnoj i proširenoj stvarnosti. Apple s tim proizvodom ne bi bio prvi na tržištu, kao što je to rijetko do sada i bio, ali se vjerojatno nada da će donijeti značajan napredak ili "revoluciju" na to tržište. Uostalom, učinili su to već s pametnim satovima, bežičnim slušalicama i raznim drugim proizvodima, pa zašto ne i s AR/VR uređajima?

Prema za sada dostupnim informacijama, koje na kapaljku stižu iz raznih izvora, Appleove VR naočale trebale bi imati mrežastu površinu koja se naslanja na lice, poput one kod slušalica AirPods Max, traku za oko glave nalik narukvici Apple Watcha, a proizvod bi u konačnici trebao biti lakši i udobniji za nošenje od svih dosadašnjih.

Za sada samo glasine

Dizajner Ian Zelbo još krajem prošle godine je, na temelju špekulacija koje su tada kolale javnošću, izradio koncept u kojem je vizualizirao kako bi, možda, Appleov naglavni set mogao izgledati:

Kad je riječ o specifikacijama "ispod haube", pred očima korisnika nalazili bi se 4K micro-OLED zasloni, okolinu bi snimalo čak 15 kamera, a bila bi tu podrška za 3D zvuk (Spatial Audio) te za praćenje pokreta očiju i ruku. Radilo bi se vrlo vjerojatno o standalone uređaju, koji za rad ne bi trebao biti povezan s iPhoneom ili Macom. Zbog toga bi u naočalama morao biti smješten i moćan SoC, usporediv s M serijom iz iPada i Macova.

AppleInsider također ima viziju izgleda novog proizvoda
AppleInsider također ima viziju izgleda novog proizvoda

Ovaj uređaj dobio bi i vlastiti ekosustav aplikacija te poseban operacijski sustav, kodnog imena RealityOS, odnosno rOS, za koji su dokazi već pronađeni u Appleovom izvornom kodu. Kad je riječ o cijeni, vjerojatno bi se mogla kretati oko 3 tisuće dolara.

Apple se nada da će AR/VR tehnologija biti "sljedeća velika stvar", koja bi mogla nadograditi ili zamijeniti mobitele te preuzeti neke od njihovih mogućnosti. Najnovije informacije govore da bi prvi model u prodaju mogao biti pušten sljedeće godine. Kako bi potkrijepio ovaj podatak, Bloombergov provjereni analitičar Mark Gurman kaže da je prošloga tjedna uprava Applea dobila prvi pravi demo novog naglavnika, a da nije isključeno da će prvo predstavljanje ili najava proizvoda biti održani već ove godine.