Jesu li naglavnici za virtualnu stvarnost doista loši za oči?

Svatko može očekivati povremene probleme zbog korištenja VR naočala. No nema dokaza da biste trebali biti previše zabrinuti. Poduzmete li prave mjere opreza, vaš bi vid dugoročno trebao biti siguran

Mladen Smrekar ponedjeljak, 24. lipnja 2024. u 07:41
Svaka medalja ima dvije strane pa tko i VR slušalice mogu osim problema donijeti i neke koristi 📷 rawpixel
Svaka medalja ima dvije strane pa tko i VR slušalice mogu osim problema donijeti i neke koristi rawpixel

Godinama se priča o tome kako sjedenje ispred ekrana može uzrokovati umor očiju, glavobolje i niz drugih nevolja, od pretilosti do nezainteresiranosti za zbivanja u okolini. Ta je tema postala još važnija otkako su naglavnici za virtualnu stvarnost postali dio naše svakodnevice. Jer, ako su televizori doista štetni, što li se tek događa kad si par ekrana nabijemo nekoliko centimetara ispred očiju? 

Sindrom računalnog vida

Broj istraživanja o VR naglavnicima i njihovom utjecaju na vid trenutno je vrlo ograničen. U posljednjih nekoliko godina pojavilo se tek nekoliko studija, a opći je konsenzus istraživača bio da VR uređaji "mogu" uzrokovati probleme s očima, ali da to nije sasvim sigurno. Optometristi upozoravaju na problem "digitalnog naprezanja očiju", a bezbrojni stručnjaci priznaju da redovito izlaganje ekranima i digitalnim uređajima može utjecati na naš vid. 

Dokaza da VR naočale doista kvare oči baš i nema, no to ne znači da ne treba biti na oprezu 📷 pch.vector
Dokaza da VR naočale doista kvare oči baš i nema, no to ne znači da ne treba biti na oprezu pch.vector

Nitko nije sasvim siguran jesu li ti učinci i dugoročni ili čak trajni, međutim svima je jasno da previše vremena provedenog u virtualnoj stvarnosti može uzrokovati kratkoročne i srednjoročne nuspojave poput glavobolja, vrtoglavica, poteškoća u održavanju ravnoteže i mučnina. Vrtoglavica i zamućenje očiju često idu ruku pod ruku, no teško je reći jesu li VR bolest i problemi s očima izravno povezani. U svakom slučaju, preporuke kako smanjiti simptome VR bolesti obično uključuju savjete vezane uz vid. 

Važnost zaslona 

Odabir naglavnika s visokokvalitetnim zaslonima dobar je način za smanjenje mučnine od VR-a. Neke od tradicionalnijih VR naočala na tržištu obično koriste 2 LCD monitora, što je slično kao da ispred očiju stavite dva pametna telefona jedan pored drugog. Naše oči nisu dizajnirane za gledanje u ove zaslone iz tolike blizine. Oči i mozak moraju se puno više naprezati kako bi obradili sve informacije s ekrana, što pak potiče umor očiju i izaziva glavobolje.

Vrtoglavica i zamućenje očiju često idu ruku pod ruku, no teško je reći jesu li VR bolest i problemi s očima izravno povezani 📷 master1305
Vrtoglavica i zamućenje očiju često idu ruku pod ruku, no teško je reći jesu li VR bolest i problemi s očima izravno povezani master1305

Odabir VR naočala s minimalnom latencijom, višim stopama osvježavanja i boljom grafikom također može smanjiti VR bolest. Što manje zaostajanja, bljeskanja i izobličenja slika vide, oči će manje patiti.

Bolji hardver i softver

Treba priznati je da većina postojećih istraživanja pomalo zastarjela. Današnje naočale za virtualnu stvarnost daleko su kvalitetnije od onih starih samo nekoliko godina. Moderni uređaji koriste naprednije zaslone visoke razlučivosti, s boljim stopama osvježavanja i gustoćom piksela, a to sve pomaže u smanjenju naprezanja očiju. Većina modernih naglavnika ima i šira vidna polja, filtre plave svjetlosti, bolju ergonomiju i smanjenu latenciju. Mnogi modeli omogućavaju korisnicima da prilagode određene aspekte svog iskustva, poput razmaka zjenica i svjetline zaslona. 

Sve je bolji i softver koji se koristi s VR naočalama, počevši od tehnologije za učinkovitiju simulaciju dubine i udaljenosti, a sve se više pažnje posvećuje i edukaciji korisnika kako da prilagode postavke zaslona i ograniče vrijeme koje provode u virtualnoj stvarnosti.

Dobre strane naglavnika

Svaka medalja ima dvije strane pa tko i VR naočale mogu osim problema donijeti i neke koristi. Sve je više programa osmišljenih za liječenje i ispravljanje određenih problema s vidom. Virtualna stvarnost koristi se tako za ispravljanje "lijenog oka" treniranjem očnih mišića da se fokusiraju na sadržaj na različitim udaljenostima. VR aplikacije mogu poboljšati i koordinaciju ruku i očiju, percepciju dubine i povećati brzinu reakcije.

Djeca sama vjerojatno neće znati kad bi bilo dobro odmoriti oči i izaći iz virtualnog svijeta 📷 freepik
Djeca sama vjerojatno neće znati kad bi bilo dobro odmoriti oči i izaći iz virtualnog svijeta freepik

Većina medicinskih tretmana za ispravljanje vida s pomoću VR naglavnika usredotočena je na odrasle pacijente. Djeca su zanemarena, i zog toga što se strahuje da bi previše vremena ispred ekrana moglo dodatno pridonijeti progresiji kratkovidnosti. Uz to, dok odrasli sami nadzirati korištenje VR uređaja i uzimati pauze kad je to potrebno, djeca sama vjerojatno neće znati kad bi bilo dobro odmoriti oči.

Nekoliko općih savjeta

Dokaza da VR naočale doista kvare oči baš i nema, no to ne znači da ne treba biti na oprezu. Za početak, najbolje je držati se uputa proizvođača i nemojte koristiti naglavnike satima, osobito ako već imate problema s vidom. Ograničite vrijeme pred ekranom i redovito odmarajte oči. 

Podesite postavke zaslona na svom uređaju, od svjetline, preko kontrasta, do veličine fonta, i kad je to moguće koristite filtre plave svjetlosti. Odaberite naočale s visokom rezolucijom i stopom osvježavanja i ne zaboravite redovito treptati kad ih koristite. I za kraj, redovito kontrolirajte dioptriju i zdravlje očiju.