Rusi dali VR uređaje sa svrhom smanjenja stresa – kravama

Rusko Ministarstvo agrikulture i hrane provodi istraživanje u sklopu kojeg se kravama muzarama na glave stavljaju VR naglavni setovi kako bi im se popravilo emotivno stanje

Sandro Vrbanus srijeda, 27. studenog 2019. u 14:34

U moskovskoj regiji rusko je Ministarstvo agrikulture i hrane počelo provedbu prilično neobičnog projekta. Tamošnjim je farmerima podijelilo VR naglavne setove posebno prilagođene kako bi se mogli postaviti na glave krava muzara.

Ovim se projektom želi ispitati može li se prikazivanjem neke ljepše, virtualne stvarnosti kravama umanjiti osjećaj stresa i anksioznosti i dovesti ih u nešto opuštenije stanje. To bi trebalo dovesti do poboljšanog emotivnog stanja kod njih, a posljedično i veće proizvodnje mlijeka.

Modernizacija proizvodnje mlijeka VR-om

Farmeri i VR stručnjaci zajednički su radili na proizvodnji VR sadržaja koji bi kravama bio uvjerljiv: unutar naglavnih setova tako im se prikazuju prizori ugodnog prostranog polja u ljeto, umjesto da oko sebe gledaju tipično okruženje farme.

Prvi rezultati obećavajući su. Krave koje su davale mlijeko u virtualnom okruženju pokazale su nešto bolje emotivno stanje i ponašanje im se popravilo. Sada je na redu nova faza ispitivanja koja treba pokazati hoće li sve ovo dovesti do kvalitetnijeg mlijeka i njegove veće proizvodnje.