Svemirska šetnja uskoro će biti snimljena u 8K VR tehnici

Kamera za virtualnu stvarnost koja snima u 360° dostavljena je na Međunarodnu svemirsku postaju, a tamo će poslužiti za stvaranje jedinstvene snimke svemirske šetnje

Sandro Vrbanus srijeda, 7. listopada 2020. u 17:47

Američki studiji Felix & Paul Studios te TIME Studios, zajedno s kompanijom Nanoracks koja se bavi slanjem pošiljki u svemir, na Međunarodnu svemirsku postaju ovoga su tjedna dostavili naprednu svemirsku kameru, izrađenu ekskluzivno za te svrhe. Ova kamera posebno je prilagođena kako bi u zahtjevnim uvjetima izvan ISS-a mogla poslužiti za snimanje svemirske šetnje u za to nikada do sada korištenoj tehnici.

8K, 3D, VR, 360°...

Kamera se sastoji od devet senzora 4K rezolucije, a u konačnici proizvodi 3D snimku u 360° ukupne rezolucije 8K. Otporna je na vakuum, UV i ionizirajuće zračenje, plazmu, ekstremne temperature, izboje elektriciteta te udare mikrometeroida. Izvan sigurnosti svemirske postaje može provesti više od sedam dana, a u nju su ugrađeni i sustavi pasivnog hlađenja te aktivnog grijanja.

Na memoriju unutar kamere moguće je pohraniti 15 sati visokokvalitetnog 3D 360° video zapisa. Snimka svemirske šetnje koja će biti načinjena ovom kamerom poslužit će navedenim studijima u produkciji dokumentarne serije Space Explorers, odnosno njezinog četvrtog nastavka nazvanoga The ISS Experience.

Svemirska kamera
Svemirska kamera

Doprema kamere u svemirsku postaju u Zemljinoj orbiti kulminacija je petogodišnjih napora ovih producentskih kuća i dogovora s NASA-om. Svemirska će šetnja biti snimljena u 360° i 3D tehnologiji, pa će je biti moguće gledati putem naglavnika za virtualnu stvarnost Oculus Rift.

Za vrijeme snimanja svemirska će kamera biti postavljena na robotiziranu "kanadsku ruku" Canadarm2, koja će služiti kao kran na filmskom setu. Kamera će tako moći snimati cijelu svemirsku šetnju, a cilj je gledatelju dati osjećaj kao da je dio posade te da se nalazi s astronautima u svemirskoj šetnji izvan Međunarodne svemirske postaje.

Producenti se nadaju da će se višegodišnji trud nekoliko stotina ljudi uključenih u ovaj projekt u potpunosti isplatiti kroz jedinstveno iskustvo gledanja svemirske postaje i astronauta u virtualnoj stvarnosti.