Prva svemirska šetnja s isključivo ženskom posadom

NASA-ine astronautkinje Christina Koch i Jessica Meir ovog su petka ušle u povijest svemirskih istraživanja kao osobe koje su odradile prvu potpuno žensku svemirsku šetnju

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. listopada 2019. u 07:00

Tijekom jučerašnjeg dana Christina Koch i Jessica Meir, astronautkinje na privremenom radu na Međunarodnoj svemirskoj postaji, odradile su povijesnu svemirsku šetnju – prvu s isključivo ženskom posadom.

Iako je proces trebao trajati 5,5 sati, u konačnici je njihova misija izvan ISS-a potrajala čak 7 sati i 17 minuta. Za to vrijeme Koch i Meir su zamijenile jedan pokvareni dio opreme, strujni kontroler koji nadzire punjenje baterije postaje putem solarnih panela, i obavile još nekoliko manjih servisnih zahvata.

Ova svemirska šetnja bila je već osma ove godine, ali u povijest ulazi kao potpuno "ženska". Tako nešto trebalo se dogoditi još krajem ožujka, no tada na ISS-u nije bilo odgovarajuće konfiguriranih svemirskih odijela, pa ju je tadašnja zapovjednica Anne McClain otkazala i poslala na zadatak svoje muške kolege. Ovoga puta nije bilo problema s nedostatkom opreme.

Ukupno gledajući ovo je bila 43. svemirska šetnja u kojoj su sudjelovale žene. Jessici Meir bio je ovo prvi izlazak iz postaje, a Christini Koch četvrti.

Da bi ovaj događaj bio još zanimljiviji za one koji vode povijesne knjige, u njega je bila uključena i treća žena kao jedan od glavnih aktera. Astronautkinja Stephanie Wilson iz kontrole misije u Houstonu bila je glavna operativka koja je vodila svu komunikaciju sa Zemlje za vrijeme svemirske šetnje.