Unutar Applea mnogo nesuglasica oko najavljenog VR/AR seta

Appleove naočale za virtualnu stvarnost nazvane Reality One ili Reality Pro nedavno su prikazane pred stotinjak kompanijskih menadžera, no nisu svi oduševljeni mogućim novim proizvodom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 27. ožujka 2023. u 18:02

Hoće li sljedeća velika stvar u Appleovom ekosustavu biti naglavni set za virtualnu i proširenu stvarnost? Hoće li AR/VR biti novo tržište koje će Apple pokušati pokoriti svojim inovativnim rješenjima? Ili je kompanija samo pokleknula pred trendom te stvara proizvod koji nudi rješenja za nepostojeći problem? Ova pitanja muče ne samo javnost i analitičare, već i zaposlenike Applea.

Prema obično pouzdanim izvorima iz Silicijske Doline, čije informacije Mark Gurman prenosi u svojem biltenu Power On, Apple je prije nekoliko dana u dvorani Steve Jobs u Apple Parku organizirao predstavljanje novog AR/VR naglavnog seta, za koji se špekulira da će se zvati Reality One ili Reality Pro. Publika pritom nije bila javnost ili novinari, već stotinjak menadžera iz same kompanije, koji su imali prilike upoznati se s novim proizvodom i njegovim mogućnostima. Prema tome, zaključuje se da je set za VR očito vrlo blizu proizvodne verzije i mogao bi javnosti biti otkriven na WWDC-u u lipnju.

Nedoumice i zabrinutost

Međutim, oko ovog proizvoda nije sve baš jasno, niti mu je potpora unutar kompanije jednoglasna. Nakon prvog ovako velikog internog predstavljanja, javilo se mnogo onih kojima nije sasvim jasno čemu će taj proizvod služiti, tj. vide mnogo prepreka pri njegovom lansiranju na tržište. Prije svega, kritičari ističu da je riječ o proizvodu koji će koštati oko 3.000 dolara, pa se neće prodavati u desecima milijuna primjeraka poput Apple Watcha ili iPhonea. Oni optimističniji nadaju se, pak, da će AR/VR set slijediti tržišni put upravo Apple Watcha, tj. da će s vremenom otvoriti nova područja primjene i pronaći nove korisnike.

"Apple će morati korisnicima prvo objasniti zašto bi oni uopće željeli posjedovati takav uređaj", kaže Gurman. S visokom cijenom i nepostojećim ekosustavom, Reality One/Pro mogao bi biti vrlo skupa pogreška. K tome, spominje se i neudobnost nošenja, slaba trajnost baterije i nedostatak sadržaja za konzumaciju.

Na ove, ne baš pozitivne, vijesti nadovezuje se i ona o nekolicini stručnjaka koji su napustili projekt Appleovog AR/VR seta, navodeći kao razloge za to neizvjesnost njegovog uspjeha. Drugi su, pak, otpušteni jer projekt nije dovoljno dobro napredovao.