Apple registrirao imena za svoj budući AR/VR set

Na kapaljku stižu informacije o novom proizvodu Applea, koji bi trebao otvoriti svijet proširene i virtualne stvarnosti i spojiti ga s postojećim ekosustavom

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 29. kolovoza 2022. u 11:30
📷 Screenshot: Twitter/Ian Zelbo
Screenshot: Twitter/Ian Zelbo

Sljedeća velika stvar iz Appleove radionice najvjerojatnije će biti AR/VR naglavni set. O tome se piše već doslovno godinama, no u Appleu su, kao i obično, tajnoviti i ne otkrivaju baš ništa prije službenog predstavljanja. Ono bi se moglo dogoditi u narednim mjesecima, a najranije bi takav proizvod u prodaju mogao stići tijekom sljedeće godine.

Za sada se o Appleovom sustavu proširene i virtualne stvarnosti ne zna mnogo, osim onoga što se moglo doznati iz raznih "leakova" ili predviđanja analitičara. Set bi, prema tim informacijama, bio usko povezan s iPhoneom, koštao bi ispočetka između 2.000 i 2.500 dolara, a pogonio bi ga vlastiti operacijski sustav. Jedna od prvih informacija koje su "iskopane" u izvornom kodu bila je ime tog OS-a: realityOS ili rOS.

Reality One

Nastavno na tu informaciju stigla je ovih dana još jedna potvrda. Naime, Apple je registrirao nekoliko povezanih naziva, za koje se smatra da bi mogli biti i komercijalno ime nove linije proizvoda. Službama za registriranje zaštićenih naziva u SAD-u, Ujedinjenom Kraljevstvu, Kanadi, Australiji i još nekoliko zemalja prijavljeni su nazivi "Reality One", "Reality Pro" te "Reality Processor".

Zanimljivo, Apple ih je registrirao putem tajnovite vanjske kompanije Health Solutions, kako bi sakrio da je riječ o njihovim proizvodima. No, Bloomberg otkriva kako ista kompanija, koja je vlasnik Health Solutionsa, Corporation Trust, drži i prava na ime realityOS. To, prema njima, pokazuje da je Apple registrirao više različitih entiteta kako bi prikrio svoje tragove.

Reality One bi tako mogao biti naziv osnovnih AR/VR naočala, Reality Pro bi vjerojatno bila njihova naprednija verzija, dok se Reality Processor vjerojatno odnosi na SoC koji će upravljati cijelim sustavom.

Apple će, podsjetimo, sljedećega tjedna predstaviti novi iPhone, vjerojatno i novi Apple Watch i još poneki osvježeni uređaj. Gotovo nitko ne očekuje da će na istom događaju biti riječi o uređajima za proširenu i virtualnu stvarnost.