Windowsi 10 više ne stvaraju automatski backup registra

Registry, jedan od ključnih dijelova Microsoftovih Windowsa, do verzije 1803 Windowsa 10 dobivao je redovite sigurnosne kopije. Nestanak ove mogućnosti otkriven je tek naknadno

Sandro Vrbanus nedjelja, 30. lipnja 2019. u 16:00

Microsoft ima običaj u detalje pojasniti kako se neke stvari mijenjaju sa svakom novom nadogradnjom Windowsa, što je posebice značajno postalo s Windowsima 10. Kod njih se od nadogradnje do nadogradnje događaju prilično velike promjene kad je riječ o korisničkom iskustvu, ali i o promjenama "ispod haube". Međutim, jedna takva promjena prošla je ispod radara, a tek više od godinu dana nakon njezine implementacije službeno je pojašnjena.

Još prošloga listopada korisnici su primijetili da Windowsi 10 ne stvaraju automatske sigurnosne kopije registra. Registry, odnosno registar, centralni je dio Windowsa i ranije se njegov backup automatski stvarao u mapi C:\Windows\System32\config\RegBack, a nestanak ovih sigurnosnih kopija tada je bio okarakteriziran kao bug.

U mapi RegBack po novome se nalaze samo prazni dokumenti
U mapi RegBack po novome se nalaze samo prazni dokumenti

Međutim, iz Microsofta je sada i službeno objavljeno kako je promjena bila namjerna. Od verzije 1803 Windowsa 10 (poznate kao April 2018 Update) registar se više ne backupira u mapu RegBack. Pojašnjeno je kako je to bila svjesna odluka čiji je cilj bio smanjiti zauzeće prostora na primarnom disku. Korisnicima koji bi željeli vratiti stariju verziju registra, umjesto kopije s ovog mjesta, preporuča se da iskoriste mogućnosti vraćanja nekog od ranije stvorenih restore pointa.

Onima kojima je stvaranje kopija registra baš nužno, Microsoft je omogućio aktiviranje stare opcije – ali ako ručno u registru načine određene promjene, što detaljno objašnjeno na ovom mjestu.