Xiaomi radi na naprednoj značajki za mobilnu astrofotografiju

Brojni su se proizvođači pametnih telefona okušali u mobilnoj astrofotografiji, ali nikad s velikim uspjehom. Xiaomi to želi promijeniti nadolazećom Star Trails značajkom, koja bi se mogla naći već na njihovom sljedećem najjačem mobitelu

Matej Markovinović utorak, 19. travnja 2022. u 06:00

Budući da nema značajne razlike u mogućnostima fotografiranja kod današnjih vrhunskih mobitela, proizvođači moraju smišljati inovativne značajke ne bi li istaknuli svoje nove uređaje. Tako, primjerice, Apple pruža Photographic Styles na iPhoneu 13, dok Samsung na novim S22 modelima nudi Adaptive Pixel značajku.

Toga je svjestan i Xiaomi, koji se sa svakom novoj linijom pametnih telefona trudi korisnicima pružiti „nešto više“. Kako prenosi Gizmochina, tvrtki je sada dodijeljen i patent za automatsku softversku tehnologiju za fotografiranje noćnoga neba – „night sky, star trails, time-lapse photography“.

Naime, Xiaomijev patent detaljno opisuje softverski algoritam kamere koji stoji iza time-lapse fotografiranja noćnog neba i zvjezdanih tragova. Prvo, kada korisnik uključi Star Trails način rada u aplikaciji kamere, ona će se automatski fokusirati na noćno nebo te odrediti najprikladnije postavke fotografiranja.

Telefon tada mora ostati u istoj poziciji, budući da je ipak riječ o time-lapse fotografiranju. Algoritam zatim pohranjuje fotografije kako bi interpretirao sve potrebne podatke te stvorio kratki videozapis koji prikazuje time-lapse „putovanje“ zvjezdanih tragova koji se formiraju na ekranu.

Očekuje se da će kineska tvrtka predstaviti Stair Trails način rada sa svojim sljedećim flagship telefonom, a to bi, kako se nagađa, mogao biti Xiaomi 12 Ultra, koji će se navodno pojaviti na kineskom tržištu već sljedećeg mjeseca.

📢 Uštedi do 12%

iPad

Idealni za kreativce i svakodnevnu uporabu!

769,99€ 5.801,49 kn 875,84€ Kupi

📢 3 godine jamstva

VERBATIM SSD

128GB, Vi550 S3, SATA 3, 2.5", 560/430 MB/s

22,99€ 173,22 kn Kupi


Viši standard za kućno kino

MARANTZ Cinema 60 DAB

7.2-kanalni AV prijemnik visokih performansi s pojačanjem od 100 W po kanalu, Dolby Atmos, DTS:X, 8K Ultra HD i HEOS ugrađenim streamingom.

1.412,17 € 10.639,99 kn Kupi

Besprijekorna kvaliteta zvuka

KEF LSX II

Jednostavno streamajte bilo što uključujući AirPlay 2, Chromecast, Spotify i Tidal ili neprimjetno povežite LSX II s drugim uređajima.

1.499,63 € 11.298,96 kn Kupi