Najplaćeniji YouTuber na svijetu je osmogodišnjak

Prema procjeni Forbesa mladi Ryan svojim recenzijama igračaka godišnje zarađuje oko 22 milijuna dolara. Popularni PewDiePie tek je deveti na ljestvici najplaćenijih

Sandro Vrbanus srijeda, 5. prosinca 2018. u 00:30

Američka poslovna novina Forbes redovno objavljuje liste najbogatijih ljudi na svijetu općenito, ili pak prema raznim kategorijama. Ovoga puta objavili su listu od deset najplaćenijih zvijezda YouTubea koji su zajedno, u razdoblju od lipnja 2017. do lipnja 2018. godine uprihodili preko 180 milijuna dolara.

Forbes navodi kako je riječ o listi zasnovanoj na podacima dobivenima iz javnih izvora, od analitičara te kroz intervjue s osobama iz industrije, te kako je riječ o prihodima prije oporezivanja i plaćanja raznih agenata, menadžera ili odvjetnika.

Među 10 vodećih YouTubera po zaradi nema niti jedne žene, polovica ih se bavi videoigrama, a svi imaju više milijuna pretplatnika kao i bogate sponzorske ugovore, a zarađuju i od prodaje raznih predmeta sa svojim imenom i slično. Pa evo kako stoje YouTube ličnosti s najvećom zaradom u industriji:

10. Logan Paul, 14,5 mil. USD – kontroverzni vloger našao se na tek 10. mjestu jer mu je YouTube u jednom slučaju suspendirao plaćanja zbog snimanja tijela samoubojice koje je pronašao u Japanu. Unatoč tome uspio je zaraditi 2 milijuna dolara više nego u godini prije.

9. PewDiePie, 15,5 mil. USD – Felix Kjellberg ima preko 70 milijuna pretplatnika, nisu mu strani skandali s loše plasiranim šalama, ali mu sponzori za pojedine video isječke plaćaju i do 450.000 dolara.

8. Jacksepticeye, 16 mil. USD – Seán McLoughlin najpopularniji je Irac na YouTubeu, bavi se komentiranjem video igara, a paralelno radi i ekskluzivne sadržaje za Twitch.

7. Vanoss Gaming, 17 mil. USD – kanadski gamer Evan Fong većinom igra popularne naslove i time privlači publiku. Okušao se i u hip hopu.

6. Markiplier, 17,5 mil. USD – havajski gamer Mark Edward Fischbach igra igre na PlayStationu, ide na turneje, ima oko 22 milijuna pretplatnika, a YouTube kanal pokrenuo je nakon što izgubio posao, prekinuo s djevojkom i operirao tumor.

5. Jefree Star, 18 mil. USD – makeup umjetnik koji je s online "životom" počeo još u vrijeme MySpacea zarađuje od video sadržaja, ali mnogo više od toga zaradi prodajom svoje linije kozmetike.

4. DanTDM, 18,5 mil. USD – Daniel Middleton bio je lanjski pobjednik ove liste. Britanski je to gamer specijaliziran za Minecraft. Ima vjernu sljedbu od preko 20 milijuna pretplatnika, a zarađuje i na turnejama te prodajom brandirane odjeće i druge opreme.

3. Dude Perfect, 20 mil. USD – peteročlana ekipa sportaša i zafrkanata koji snimaju viralne sadržaje vezane uz sport i razne druge zabavne aktivnosti.

2. Jake Paul, 21,5 mil. USD – brat Logana Paula koji se nije petljao sa samoubojicama plasirao se svojim vlogom, prankovima i repanjem na drugo mjesto po prihodima. Karijeru je započeo snimanjem videa za platformu Vine a danas ima oko 17 milijuna pretplatnika na YouTubeu.

1. Ryan ToysReview, 22 mil. USD – osmogodišnji klinac koji uz pomoć roditelja radi recenzije igračaka i dobro zarađuje. Zahvaljujući sponzorstvima i činjenici da ga se smatra "influencerom" u svijetu igračaka popeo se na prvo mjesto najplaćenijih YouTube zvijezda u protekloj godini, a zarada mu se u odnosu na godinu prije udvostručila.