YouTube objavio nove smjernice za monetizaciju videozapisa

Kreatori su često izražavali frustraciju YouTubeovim promjenama u politici i pristupu vezanim uz monetizaciju ako videozapis nije u skladu s pravilima koja bi ovim ažuriranjem trebala biti jasnija

Tomislav Stanković nedjelja, 4. prosinca 2022. u 18:45
📷 Image: Pixabay
Image: Pixabay

YouTube je najavio ažuriranje pravila koja se razvijaju u skladu s promjenjivim ponašanjem i aktivnostima kreatora i koja određuju koji je sadržaj prihvatljiv za monetizaciju s posebnim fokusom na nezakonit i uvredljiv sadržaj.

Kao što se u nastavku može vidjeti, neka pravila, kao npr. pravilo o 8 sekundi, nisu skroz jasna i mogu dovesti do nesuglasica između autora sadržaja i YouTubea što posljedično autore može spriječiti u ostvarivanju prihoda.

YouTube navodi kakav sadržaj neće biti prihvatljiv za montezaciju:

Sadržaj za odrasle – sličice videozapisa, naslovi ili sadržaj koji sadržavaju poveznice na sadržaj za odrasle.

Nasilje – sadržaj koji prikazuje mrtva tijela (bez konteksta), nasilje u igrama usmjereno na stvarne ljude i "videozapisi koji prikazuju implicirani trenutak smrti", sadržaj stvoren "da namjerno šokira i izazove gađenje" u kontekstu nasilnih djela.

- Štetne ili opasne radnje – opasne radnje ili vratolomije koje prikazuju maloljetnike kao sudionike ili žrtve.

- Neprikladan jezik – vulgarnosti prikazane u prvih 8 sekundi videozapisa, ali  'sadržaj u kojem se koristi vulgarnost NAKON prvih 8 sekundi može ostvariti prihod od oglasa.

- Sadržaj povezan s drogama – upotreba i/ili spominjanje droga