YouTube odustao od Rewinda 2020. godine

Ova je godina bila dovoljno loša, s pandemijom i ostalim prirodnim i drugim nepogodama, pa su u YouTubeu odlučili da svijetu ne treba još jedna katastrofa u vidu njihovog pregleda godine

Sandro Vrbanus petak, 13. studenog 2020. u 16:00

Službeni pregled godine kroz isječke najzanimljivijih i najvažnijih događaja u sferi video sadržaja, YouTube Rewind, ove godine neće biti objavljen. Iz YouTubea kažu kako je ova godina po svemu bila drugačija i da osjećaju kako ne bi trebalo nastaviti se ponašati kao da je sve u redu. Iz tog će razloga ove godine preskočiti tradiciju koju su održavali do 2010. godine, i neće složiti svoj pregled najboljih i najbitnijih trenutaka koji su obilježili godinu na izmaku.

Nakon povratnih informacija koje su dobili na svoj Rewind prošle, a pogotovo pretprošle godine, možda je i bolje tako. Naime, u početku je ovaj kompilacijski video koji su u YouTubeu sastavljali budio mlake osjećaje i bio tek zanimljivi pregled nekih događaja i zapisa koje su načinili profesionalni youtuberi.

Malo će kome nedostajati

Međutim, 2018. godine kompanija je odlučila napraviti nešto više, pa su u Rewind uključili sadržaje za koje ljudi nikad nisu čuli, a u njemu preskočili istaknute kreatore sadržaja. Načinili su, očito, iskorak u krivom smjeru i naljutili i youtubere i gledatelje. To je rezultiralo neslavnim rekordom – YouTube Rewind iz 2018. postao je video s najviše "dislikea" u povijesti ovog video servisa. Danas već bilježi 18 milijuna "palaca dolje".

Prošle godine odlučili su se popraviti štetu koliko je to moguće, pa su u Rewind ubacili samo isječke iz video zapisa koji su u protekloj godini bili najviše "lajkani", načinivši svojevrsnu top listu najpopularnijih, najzanimljivijih, najkvalitetnijih i najviralnijih sadržaja. Niti ovaj pokušaj YouTubea nije naišao na oduševljenje, pa danas bilježi preko 9 milijuna negativnih ocjena.

Ove godine YouTube ne želi riskirati, pa su u svojoj objavi poručili youtuberima i svima drugima da su oni zapravo autori svega pozitivnoga što se ove godine događalo (unatoč teškim okolnostima u svijetu), te da se kompanija u to – barem ove godine – neće miješati. "I bolje, svijet zaista ne treba još jednu katastrofu u 2020.", otprilike je generalni stav javnosti prema ovoj odluci.