100.000 robotskih kosilica pjevat će rođendansku pjesmu marsovskom roveru

Rover Curiosity 5. će kolovoza obilježiti točno deset godina otkako je uspješno sletio na Mars. Tim povodom "robotska braća" sa Zemlje će mu zapjevati, kako se ne bi osjećao usamljenim

Sandro Vrbanus subota, 23. srpnja 2022. u 09:05

Proizvođač kosilica Husqvarna najavio je zanimljivu akciju, koja je zapravo njihov marketinški potez za privlačenje pozornosti, ali je svakako i vrlo inovativna. Odlučili su, naime, uljepšati deseti rođendan usamljenom robotu Curiosity, kojem će 5. kolovoza biti točno deset godina otkako je uspješno sletio na Mars.

Roboti čestitaju robotu

Nitko, pa niti robot, ne bi trebao rođendane slaviti sam, kažu u Husqvarni, podsjećajući da Curiosity ima ugrađen program prema kojem sam sebi "pjeva" rođendansku čestitku. Ove će mu se, pak, godine pridružiti i veliki zbor robotskih kosilica sa Zemlje, u emotivnoj gesti koja će se zasigurno dopasti svim ljubiteljima robotike i tehnologije.

Husqvarna će do 5. kolovoza lansirati softversko ažuriranje za svoje robotizirane automatske kosilice, a one će tada "zapjevati" popularnu pjesmu Happy Birthday "najusamljenijem robotu u svemiru". Svi oni koji svojim Automowerima (tipa 405X, 415X ili 435X AWD) omoguće ovo ažuriranje, rođendansku će pjesmu čuti toga dana u 12, 15 i 18 sati po lokalnom vremenu.

NASA-in rover Curiosity
NASA-in rover Curiosity

Isto ažuriranje dobit će čak 100.000 njihovih kosilica diljem svijeta, koje će potom moći zapjevati prigodnu pjesmicu. Nakon Curiosityjevog rođendana, ova će nadogradnja ostati aktivna u kosilicama, pa će one moći u budućnosti na isti način rođendan čestitati i svojim vlasnicima ili članovima njihovih obitelji.