Bakreni odsjaj paklene vatre

Svi smo po nečemu različiti, ali riđokosi su totalno drukčiji od drugih: genetičari ih nazivaju „unicorns among humans“.

Igor Berecki subota, 29. rujna 2018. u 07:00

Iz onih mračnih vremena koja su prethodila suvremenim znanstvenim objašnjenjima genskih specifičnosti crvenokosih ljudi, sve do današnjih se dana povlače (činjenično posve neutemeljena, ali uvriježena) vjerovanja vezana uz „bakrenu kosu“.

Pomor i predrasude

U staroj Grčkoj se vjerovalo da se crvenokosi nakon smrti pretvaraju u vampire. Unatoč tom vjerovanju, riđi robovi su tada bili na znatno višoj cijeni od ostalih.

Danas moderna, riđa boja kose je prije par stoljeća bila faktor povećanog rizika
Danas moderna, riđa boja kose je prije par stoljeća bila faktor povećanog rizika

U starom Egiptu se kao žrtvu Ozirisu riđokose u grobnicu zakopavalo žive, a od suvremenika biblijskih vremena ostala je (u "službenoj" Bibliji ipak nepotvrđena) priča o navodno prvoj ženi, stvorenoj prije Eve: crvenokosa Lilith je bila izbačena iz rajskoga vrta jer se odbila podrediti svom muškarcu, Adamu.

Srednji vijek je bio pun takvih predrasuda („crvenokosa djeca su začeta tijekom menstruacije“; „crvena boja kose je posljedica odsjaja paklene vatre“), pa su na lomači najčešće završavale upravo riđe žene: prema jednoj analizi crkvenih zapisa, procjenjuje se da je u Europi u razdoblju između 1483. i 1784. godine zbog katoličkog praznovjerja i inkvizicijskih aktivnosti spaljeno skoro 45.000 riđokosih žena.

Malo nas je, al' smo riđi

Riđi su raritetni: na svijetu ima samo 1 do 2% crvenokosih, no u Škotskoj ih je do 13%, a u Irskoj oko 10%. Njihov specifični izgled - bakrenu boju kose, bljeđu kožu i nerijetku popratnu pjegavost - uzrokuje melanokortinski receptorski protein MC1R (nalazi se na kromosomu 16), relativno nedavno definirana genetska osnova njihove različitosti, i ne samo u boji kose već i u mnogim drugim biološkim svojstvima.

Neandertalci su također imali crvenokose pojedince, no u njih je riđa boja kose bila uzrokovana drukčijom genskom mutacijom od današnjih crvenokosih pripadnika Homo sapiensa.

Crno i crveno: ljepota različitosti
Crno i crveno: ljepota različitosti

Riđa kosa nije ekskluzivno svojstvo bijele rase, jer i među Crncima ima crvenokosih: vjerojatno najpoznatiji riđokosi Crnac bio je Malcolm Little (Malcolm X), američki borac za crnačka prava. Crvenokosi su bili i rimski car Neron, legendarna Helena Trojanska, Kleopatra, kraljica Elizabeta I, piratska „kraljica“ Anne Bonney , Galileo Galilei, veliki vojskovođe i državnici Napoleon Bonaparte,  Oliver Cromwell, Thomas Jefferson i Winston Churchill, umjetničke duše Emily Dickinson, Antonio Vivaldi, Vincent Van Gogh, Mark Twain i James Joyce...

Bakreni - u zdravlju i bolesti

Vjerojatnost da će crvenokosa osoba imati riđeg potomka iznosi 1:4. Mada su plave oči najčešći stereotip kada se pomisli na riđokosu osobu, „bakreni“ se najčešće rađaju smeđih očiju.

Pojačana pjegavost kože je česta u riđokosih osoba
Pojačana pjegavost kože je česta u riđokosih osoba

Njihova koža znatno učinkovitije stvara vlastiti D-vitamin nego u ljudi drukčije boje kose, a i otporniji su na neke vrste infekcija. Imaju dvostruko veću vjerojatnost obolijevanja od parkinsonizma (ne zna se zašto!) i skoro deset puta veću vjerojatnost obolijevanja od malignog melanoma kože (zna se zašto: zbog postojanja MC1R-gena riđokosi imaju slabiju aktivnost PTEN-gena koji ima zaštitnu ulogu pri izlaganju kože UV-zrakama).

Riđokosi muškarci imaju 54% manju vjerojatnost obolijevanja od karcinoma prostate. Riđokose žene češće i lakše zadobiju modrice, a pri porodu su sklonije krvarenju nego žene drugih boja kose.

Riđokosi drukčije osjećaju bol od ostalih ljudi: statistički značajno su osjetljiviji na toplo i hladno, a češće i više osjećaju zubobolju.  Međutim, drukčije reagiraju na lijekove protiv bolova: iskusni anesteziolozi znaju da crvenokosi trebaju 20-25% više anestetika tijekom kirurških zahvata, dok s druge strane opijati snažnije djeluju na riđokose nego na ostale ljude.

Flambojantna privlačnost

Među crvenokosima nalazi se veći postotak ljevorukih osoba nego u ostatku populacije, a pčele statistički češće ubadaju „bakrene“ osobe nego ljude druge boje kose.

Riđokose žene su seksualno najprivlačnije (dokazano je statistički pouzdano, znanstveno provedenim psihosociološkim istraživanjima).

Da, prirodne su: vatreno crvene vlasi kose Christine Hendricks
Da, prirodne su: vatreno crvene vlasi kose Christine Hendricks

Prema jednom drugom istraživanju (njemačkog seksologa W. Habermehla), crvenokose su češće željne seksualnih odnosa nego druge žene. Osim toga, Habermehl tvrdi kako žene koje imaju stalnog partnera „farbaju“ kosu u riđe tonove zbog podsvjesne potrebe davanja subliminalnih signala da su u sadašnjoj vezi nezadovoljne. Ovo ćemo ipak shvatiti kao predrasudu. Ili...? Hm...

Kad već govorimo o predrasudama, u jednoj od anketa o povezanosti boje kose s psihičkim karakteristikama, 49% ispitanika je plavokose osobe povezao s pojmom „naivnost“, ali je samo 15% ispitanika „naivnost“ povezalo s riđokosim osobama. Istovremeno, crvena boja kose je 68% ispitanika asocirala na pojam „temperament“.

Riđu kosu je najteže obojati u neku drugu boju: slabije prihvaća frizerske pigmente. Crvenokosi imaju najmanju vjerojatnost da će u kasnijoj životnoj dobi biti sjedokosi. Vlasi kose su u njih deblje ali ih ima manje nego u drugih osoba: riđe osobe u kosi imaju oko 90.000 vlasi, a plavokosi oko 140.000.

Usput budi rečeno, najpoznatija platinasta plavuša, Marilyn Monroe, bila je prirodno - riđokosa.

 

 

Dr. Igor „Doc“ Berecki, rođen 1961., pedijatar je na Odjelu intenzivnog liječenja djece Klinike za pedijatriju KBC Osijek. Od posla se opušta antistresnim aktivnostima: od pisanja svojevremeno popularnih tekstova i ilustracija u tiskanom izdanju časopisa BUG, crtkanja grafika i dizajna, zbrinjavanja pasa i mačaka, te fejsbučkog blogiranja o craft-pivima, životnim neistinama i medicinskim trivijama, sve do pasioniranog kuhanja posve probavljivih jela i sviranja slabo probavljivog bluesa.