Brži od Usaina Bolta: jetpackom preletio 100 metara za 7,69 sekundi

Isti onaj jetpack kojim su nedavno britanski marinci vježbali iznenadno ukrcavanje na brod poslužio je kompaniji Gravity Industries da se upiše u Guinnessovu knjigu rekorda, i to nekoliko puta

Sandro Vrbanus četvrtak, 27. svibnja 2021. u 09:25

Uređaj za osobno mlazno letenje, na engleskom jetpack, koji proizvodi britanska tvrtka Gravity Industries, odnedavno je upisan i u Guinnessovu knjigu bizarnih i zabavnih svjetskih rekorda. Punim imenom Gravity Industries Jet Suit je na službenom mjerenju, na stazi atletskog kluba u Southamptonu, postavio svjetski rekord u letenju iznad atletske staze – kao da je riječ o ljudskim atletičarima.

100m, 400m i skok s motkom

Prvi rekord koji su postavili bio je u inače vrlo atraktivnoj sprinterskoj disciplini, utrci na 100 metara. U njoj aktualni svjetski rekord drži fenomenalni Usain Bolt s vremenom 9,58 sekundi, postignutim na Svjetskom atletskom prvenstvu u Berlinu 2009. godine. Jetpack britanske kompanije ipak je bio brži – njegov "službeni" rekord iznosi samo 7,69 sekundi.

Nakon toga pristupilo se obaranju još dvaju rekorda. U utrci na 400 metara s preprekama Jet Suit je ostvario vrijeme od 42,06 sekundi. Za usporedbu, najbrži trkač koji je ovu utrku ikada pretrčao po tlu bio je Kevin Young, na Olimpijskim igrama u Barceloni, s vremenom 46,78 sekundi.

Treći izazov Gravityjevom jetpacku bio je preletjeti letvicu, slično kao kod skoka s motkom. No, nije ključ bio u visini "skoka" već u vremenu potrebnom za savladavanje takve prepreke, postavljene nešto više od aktualnog svjetskog rekorda od 6,19 metara. To vrijeme, prema službenom Guinnessovom mjerenju, iznosi 13,09 sekundi. Jet Suitom je tijekom obaranja svih ovih rekorda upravljao njegov tvorac, Richard Browning.

Napomenimo i da Guinnessova knjiga rekorda ova postignuća broji u kategoriji letenja jetpackom, tj. ne uspoređuje ih izravno s ljudskim rekordima. Bolt, Young, Bubka i drugi ipak su se koristili tek vlastitom jednom "ljudskom" snagom, dok Browningov Jet Suit na raspolaganju ima čak oko 1.050 konjskih snaga.

Podsjetimo, ista tehnologija nedavno je bila prikazana i u akciji na moru. Tada su britanski marinci Gravityjevim Jet Suitom "napadali" brodove i pokazali kako se jetpack može iskoristiti i u vojne svrhe.