Britanski marinci vježbali napad na brod – jetpackovima

Tehnologija jetpacka ponešto je napredovala, a jedna od kompanija koja je razvija, Gravity Industries, dala je svoje leteće ruksake britanskim marincima na probu. Rezultat je prilično spektakularan

Sandro Vrbanus četvrtak, 6. svibnja 2021. u 10:35

Britanska kompanija Gravity Industries, o kojoj smo već pisali kao o proizvođaču funkcionalnih jetpackova testiranih u uvjetima traganja i spašavanja u brdima, otišla je korak dalje – na more. Za testiranje njihovih sustava za letenje ovoga su puta zaslužni britanski marinci. Gravity je, naime, u suradnji s Kraljevskom mornaricom testirao mogućnosti svojeg Jet Suita snage oko 1.000 KS u simuliranoj akciji zračnog ukrcavanja na brod.

Leteći komandosi i marinci

Za simulaciju poslužio je patrolni brod HMS Tamar na koji su se marinci ukrcali s brzih čamaca kojima su brod presreli. Prvi je pripadnik Mornarice poletio s čamca u sceni koja izgleda kao iz znanstvenofantastičnog filma. Nakon toga uspio je u letu dostići brod i sletjeti na njega, pa čak i postaviti ljestve za lako ukrcavanje ostalih kolega koje je ponio sa sobom. Nakon što se na brod ukrcala skupina marinaca, izveli su simuliranu operaciju pretraživanja i preuzimanja kontrole nad brodom (poznato kao VBSS, tj. visit, board, search, and seizure operacija).

Druge vježbe uključivale su i simultano slijetanje triju pilota jetpacka na palubu patrolnog broda, kao i povratak letača natrag na čamce. Vježba je ukupno trajala tri dana u kojima je ukupno 42 pripadnika skupine Commando Royal Marines istraživala alternativne načine ukrcavanja na neprijateljski brod ili civilni brod koji je pod kontrolom pirata.

Tvrtku Gravity Industries osnovao je britanski inovator Richard Browning prije četiri godine, nakon što je svojim izumom – jetpackom kojim se upravlja pokretima ruke – prvi puta uspješno poletio 2016. godine. U međuvremenu je ova kompanija dospjela i u Guinnessovu knjigu rekorda kao proizvođač najbržeg jetpacka na svijetu, onoga koji može letjeti brzinom i do 135 km/h.

Nedavno su i nizozemski marinci imali prilike testirati ovu metodu zračnog napada na brodove. Tom prilikom također je snimljen prilično zanimljiv video: