Illusion Diffusion: viralne AI optičke iluzije, kakve možete izraditi i sami

Jedan je korisnik otkrio da generativnom AI modelu može zadati kontrolirane uvjete prema kojima će nastati AI generirana ilustracija, slika koja vješto u sadržaju skriva drugu sliku, poruku ili uzorak

Sandro Vrbanus subota, 23. rujna 2023. u 15:33

Proteklih dana društvenim mrežama kruže slike, poput naslovne ilustracije ovog članka, koje prikazuju određeni motiv, ali je u samoj kompoziciji i strukturi skriveno nešto drugo – uzorak, slika, logotip, poruka ili pak neka sasvim druga slika. Skrivena se slika obično teško može uočiti ako se fokusiramo na sadržaj ilustracije i promatramo sve izbliza. Potrebno je malo "zaškiljiti", sliku na ekranu smanjiti ili se dovoljno udaljiti kako bi se iluzija otkrila, a sve je ponekad (pogotovo prvi puta kada gledate neku iluzijsku ilustraciju) prilično fascinantno.

Nekoliko primjera postavili smo u galeriju:

Taj je efekt, uz pomoć alata generativne umjetne inteligencije, otkrio i prvi se njime poslužio korisnik X-a @MrUgleh, a njegove su ilustracije postale viralne, pa ih je gotovo nemoguće izbjeći na društvenim mrežama. Nije prošlo dugo, a drugi je korisnik, @angrypenguinPNG, izradio i maleni alat koji omogućava izradu sličnih ilustracija, Illusion Diffusion. On je dostupan na ovom mjestu, a moguće ga je, uz osnovne funkcije, iskušati i besplatno te se uvjeriti u kvalitetu "difuzijske iluzije".

Illusion Diffusion HQ 🌀

Da biste uspješno izradili sličnu iluziju ovima koje vidite uz tekst, u pravilu nije potrebno mnogo truda. Na stranici je potrebno tek odabrati crno-bijeli uzorak, kojim će se kontrolirati rad alata Monster Labs QR Control Net, izvorno osmišljenoga za skrivanje QR kodova unutar slika. On može uzeti bilo koju sliku vodilju, ako je crno-bijela, pa je sakriti u konačnoj ilustraciji. U ponudi su već zadane šahovnice i spirale, no tu možete uploadati i vlastitu sliku.

Drugi je korak, kao i kod poznatih nam AI ilustratora, upisati prompt. Tamo ćete opisati kako će izlazna ilustracija zapravo izgledati, što će na slici biti prikazano, u kojem stilu i slično. U polje "negative prompt" možete dodati pojmove koje na slici ne želite (zadano je "low quality", pa se model usmjerava prema izradi nešto detaljnijih slika, no moguće je upisati bilo što).

Osim promptova, moguće se poigrati i s nekoliko klizača, kojima se određuju parametri za rad modela. Uvjeti u kojima će AI model biti kontroliran, koliko te nasumični seed za njegove algoritme – sve to možete, ali ne morate podešavati. Vjerojatnije je da ćete se tim parametrima pozabaviti ako u prvom pokušaju ne dobijete zadovoljavajuće rezultate. Nakon svega, potrebno je tek odabrati "Run" i pričekati određeno vrijeme. U pravilu ćete unutar minute dobiti svoju ilustraciju.

Za kraj, jedna optička iluzija iz vlastite produkcije, na kojoj je možda malo teže otkriti skriveni sadržaj: