Najluđi force feedback miš ikada

Jednom obožavatelju pucačina nije bilo dovoljno da mu miš vibrira prilikom pritiska na okidač pa ga je "nabrijao" solenoidnim elementima koji daju snažniji efekt povratnog trzaja oružja

Sandro Vrbanus nedjelja, 17. svibnja 2020. u 18:42

U igranje videoigara moguće se daleko bolje uživjeti ako igrač na svojoj opremi dobiva povratnu informaciju o tome što se događa na ekranu – pa stoga ne čudi da je force feedback dodatak često prisutan na igraćoj periferiji. Međutim, jednom su entuzijastu za pucačine obični vibracijski motor koji se ugrađuje u ovakve miševe i zvuk iz igara očito bili preslabi za puni doživljaj, pa je odlučio u vlastitom aranžmanu složiti jedan od najluđih pucačkih miševa ikada izrađenih.

Njegovo ime je Jatin Patel i, sudeći prema objavama na blogu, ovo mu nije prvi puta da se uhvatio kakvog uradi sam projekta. Nedavno je doradio računalnu tipkovnicu tako da daje osjećaj tipkanja po mehaničkom pisaćem stroju, da bi se potom uhvatio "hakiranja" običnog miša.

Majka svih force feedback miševa

Kako i sam navodi, u Pythonu je izradio program koji bilježi akcije na mišu i šalje ih na Arduino pločicu. Ova potom signale iz računala preusmjerava u niz solenoida koji svojim elektromagnetima pomiču ugrađene utege. Solenoidni elementi fizički su postavljeni na miša, a kada se pokrenu daju prilično jake vibracije, slične onima kod pucanja iz (polu)automatskog oružja.

Osim realitičnijeg povratnog trzaja na ruci Patel je ovime dobio i uvjerljive zvukove pucanja, pa se sada, valjda, može u potpunosti uživjeti u igru. Onima koji bi htjeli slijediti njegov primjer i sami izraditi nešto ovakvoga upute je postavio na svoj blog, a programski kod na GitHub.

Ako vas je gornji video zainteresirao za rad ovog makera, prenosimo i njegov ranije spomenuti uradak – tipkovnicu s feelingom pisaće mašine: