Ovaj video nije snimljen iz pravog vlaka, već na maketi

Vlakovi su mnogima tek prijevozno sredstvo, no nekima su i životna opsesija. Jedan od njih je i Kanađanin koji je toliko dotjerao svoju maketu željeznice da ona izgleda kao "prava"

Sandro Vrbanus subota, 10. travnja 2021. u 18:30

Entuzijasti za vlakove i makete istih često su i fanatici koji će posljednju kunu/euro/dolar dati za dotjerivanje svojih umanjenih svjetova kojima prometuju modeli vlakova po savršeno ugođenim voznim redovima. Jedan od takvih je Kanađanin Jason Shron, za kojeg kažu da živi i sanja samo vlakove. Svoju potpunu opsesiju pretvorio je i u hobi, pa tako kod kuće ima repliku putničkog vagona u punoj veličini, bavi se očuvanjem povijesnih primjeraka vlakova, a čak mu je i posao da radi u tvornici modela vlakova.

Vožnja replikom stvarnog svijeta

No, nešto zanimljivo što je izradio kod kuće jest predmet ove vijesti. U svojem carstvu vlakova Shron je izradio model dijela željezničke pruge koja povezuje Toronto i Montreal. U doba lockdowna zbog koronavirusa je, kaže, imao mnogo vremena pozabaviti se dorađivanjem ovog modela, pa ga je dotjerao tako da izgleda gotovo kao prava pruga, s vlakom, okolnim stanicama, krajolikom i umanjenim replikama svega što se oko ove pruge može pronaći u stvarnosti.

Potom je na maketu vlaka postavio kameru i pustio ga na put. Video koji možete vidjeti snimljen je tako iz perspektive putnika u vlaku, a na prvi pogled gotovo da ga nije moguće razlikovati od videa koji bi bio snimljen kroz prozor pravog kupea u putničkom vlaku.

Shron je, naime, kamerom GoPro Session (najmanjim modelom ovog proizvođača) snimio putovanje vlaka kroz maketu željezničke postaje Brockville u Ontariju, a kasnije je video montirao u prozor svoje replike vlaka u prirodnoj veličini.

Pridodao je video zapisu i zvučne efekte, pa se gledanjem ovog kratkog videa možete potpuno uživjeti u ulogu putnika koji se vlakom vozi kroz maketu ovog entuzijasta.