Policijski pas treniran da nanjuši – elektroničke uređaje

Policija u američkoj saveznoj državi Minnesoti naučila je britanskog labradora policijskog nadimka K9 Sota da im pomogne u pretresima tako što će tražiti skrivene elektroničke uređaje s dokazima

Sandro Vrbanus četvrtak, 24. rujna 2020. u 12:28

K9 Sota je novi policijski pas "na zadatku" u američkoj saveznoj državi Minnesoti, koji se na stranicama tehnoloških medija našao zbog svoje jedinstvene sposobnosti. Ova je dvije godine stara britanska labradorica, naime, trenirana da nanjuši elektroničke uređaje. Sličnih psećih pripadnika policijskih snaga u SAD-u nema mnogo, tek tridesetak, a o ovome se piše jer je uz njegovo uvođenje u službu objavljeno i nekoliko "tehničkih" detalja.

Sota je trenirana u posebnim policijskim centrima za obuku pasa u Michiganu i Indiani, a na treninge za otkrivanje elektronike prebačena je zbog "previsoke energije" za redovnog policijskog psa. Kroz proces treniranja Sota je naučila kako prepoznati i najmanje komade plastike i elektroničkih uređaja. To čini njušenjem molekula trifenilfosfin oksida (TPPO) koje se nalaze u kemijskom premazu svih memorijskih čipova na uređajima poput USB stickova ili SD kartica.

Psi su vrlo korisni u istragama

Pronalaženje malenih memorijskih uređaja ključno je u pretresima jer oni mogu biti lako skriveni običnom promatraču, a na njima se mogu nalaziti dokazi potrebni istražiteljima. Policijski istražitelji prvo će sami obraditi mjesto zločina ili dom osumnjičenika u potrazi za vidljivim dokazima, a potom će pustiti Sotu da pronjuška ostatak i pronađe sve pomno skrivene uređaje koje su policajci eventualno previdjeli.

K-9 Sota je "u službi" od svibnja, a u deset slučajeva u kojima je pomagala u pretraživanju pronašla je 21 komad elektronike koji može poslužiti kao dokaz, uključujući vrlo spretno sakriven mobitel u jednoj istrazi ubojstva, kažu iz Ministarstva javne sigurnosti u Minnesoti.