Sat s "lebdećim" kazaljkama kao uradi sam projekt

Zanimljivo inženjersko rješenje pokreće sat bez pozadine. Osim što je zabavan i atraktivan, ovaj projekt možete izraditi i sami preuzimanjem planova za 3D ispis i svih uputa potpuno besplatno

Sandro Vrbanus nedjelja, 20. studenog 2022. u 06:00

Youtuber Shinsaku Hiura ima običaj izrađivati vlastite interpretacije raznih oblika analognih i digitalnih satova. Njegov posljednji uradak je "šuplji sat" (Hollow Clock 4), koji je privukao i najviše pozornosti do sada. Kao što vidimo, ovo je već četvrta varijacija na istu temu – sat samo s okvirom, bez pozadine te s kazaljkama koje "lebde" u sredini. Sat je izrađen s ponešto elektroničkih komponenti, Arduino pločicom i uz pomoć 3D pisača, ni njegova je prava genijalnost u načinu rada i kontrole kazaljki.

Kako to čudo radi?

Za zabavu, nećemo vam otkriti kako je Hiura ostvario da se lebdeće kazaljke ponašaju poput pravih. Pokušajte sami odgonetnuti na koji način "šuplji sat" zapravo funkcionira, a potom u priloženom videu pogledajte jeste li bili u pravu.

Isti video prikazuje i prethodne tri iteracije sličnog dizajna, ali drugačije tehničke izvedbe. Svaka od njih s nekim zanimljivim "uradi sam" idejama i dobro prikazuje proces inovacija koji je doveo do finalne verzije.

U slučaju da vas je ovaj projekt zainteresirao, njegov autor sve je upute za izradu postavio na servis Instructables, dok nacrte za 3D ispis možete besplatno preuzeti i s repozitorija Thingiverse te pokušati ovakav sat izraditi i sami.

Sve upute su dostupne besplatno
Sve upute su dostupne besplatno