Tesla Roadster i Starman već su stigli iza Marsa

Automobil s pripadajućim lutkom kao vozačem koje je SpaceX lansirao u veljači trenutačno se nalazi negdje u orbiti široj od Marsove

Sandro Vrbanus nedjelja, 4. studenog 2018. u 20:25

Iz SpaceX-a je objavljeno, pomalo u šaljivom tonu, kako je njihov Starman već otišao dalje od Marsa, a sljedeća mu je postaja "restoran na rubu svemira". Pojašnjeno, radi se o Teslinom Roadsteru koji je lansiran raketom Falcon Heavy 6. veljače ove godine, a Starman je ime lutka koji u njemu predstavlja vozača. Spomenuti restoran je referenca na knjigu Douglasa Adamsa "Vodič kroz galaksiju za autostopere", ako to našim čitateljima uopće i treba spominjati.

U SpaceX-ovoj objavi nalazi se i prikaz Sunčevog sustava s orbitama Merkura, Venere, Zemlje i Marsa, te Starmana, čija orbita se kreće od Zemljine pa do nešto iza one Marsove. Trenutačno se Starman nalazi, prema izračunima SpaceX-a, iza Marsove orbite, negdje blizu njezine najveće udaljenosti od Sunca (afela).

Na webu postoji i stranica na kojoj se može pratiti trenutačna pozicija ovog neobičnog svemirskog objekta (whereisroadster.com). Lokacija je dobivena izračunima, a na stranici se, uz mnoštvo podataka o putanji, navodi i koliki bismo teleskop trebali imati da bismo Starmana u danom trenutku mogli i snimiti.