U orbiti izgubljena torba s alatom prati se kao svemirski otpad, a moguće ju je i vidjeti sa Zemlje

Početkom mjeseca dvoje je astronauta ISS-a tijekom svemirske šetnje nehotice ispustilo torbu s alatom. Ona sada slobodno leti orbitom, klasificirana je kao otpad, a u određenim situacijama i vidljiva na nebu

Sandro Vrbanus srijeda, 15. studenog 2023. u 06:00
📷 Satoshi Furukawa / NASA
Satoshi Furukawa / NASA

Sjećate li se pomalo bizarne vijesti o izgubljenoj torbi s alatom, koju je dvoje astronauta ispustilo u orbitu tijekom svemirske šetnje početkom ovoga mjeseca? Sada je ta priča dobila i nastavak. Ponovimo ukratko, članovi aktualne posade Međunarodne svemirske postaje, Jasmin Moghbeli i Loral O’Hara, 1. studenoga su obavljali višesatnu svemirsku šetnju, mijenjali baterije, pospremali kabele i pripremali ISS za instaliranje novih solarnih panela. Pritom su nehotice ispustili torbu s alatom, a ona je – kako to u svemiru biva – odlebdjela dalje od njih, izvan dohvata, pa je proglašena izgubljenom. Srećom, ne predstavlja opasnost za postaju, pa nikakve dodatne aktivnosti po tom pitanju nisu bile potrebne.

U međuvremenu se na X-u pojavio i video isječak s kamere na odijelu astronauta Moghbelija, koji prikazuje točan trenutak kada je torba otplutala van njegovog dosega. Dogodilo se to dok je ISS prolazio iznad japanske planine Fuji.

Budući da je riječ o ovećem komadu smeća, koje sada samostalno orbitira oko Zemlje, obveza je onih koji brinu o svemirskom otpadu pratiti mu putanju. Ova torba tako je sada službeno klasificirana kao svemirsko smeće u katalogu koji održava američki Space Force. Katalog se nalazi ovdje, a predmet pod kataloškim brojem 58229 1998-067WC opisan je kao Crew Lock bag, nastao kao otpad svemirske šetnje EVA-89 s Međunarodne svemirske postaje.

Dvogled u ruke

To znači da ga se sada službeno prati kao komad otpada u orbiti, odnosno da se njegova putanja može izračunati i samim time izbjeći buduće neželjene situacije, poput bliskih susreta i sudara. Torba, pak, nije u stabilnoj orbiti, pa se očekuje da bi tijekom narednih mjeseci mogla izgubiti na visini, ući velikom brzinom u Zemljinu atmosferu te tamo izgorjeti poput meteora.

U međuvremenu je na NASA-inim stranicama objavljena i fotografija izgubljene torbe izbliza. Nju je, dan nakon što je ispala u svemir, snimio član posade Satoshi Furukawa kroz prozor ISS-a. Fotografiju možete vidjeti kao naslovnu sliku ove vijesti ili je pronaći ovdje.

Ovdje se radi, dakle, o ovećem predmetu bijele boje, pa je on vidljiv sa Zemlje. Ima prividnu magnitudu oko 6, što znači da je na samom rubu za predmete vidljive golim okom u idealnim uvjetima. Dvogledom bi se, pak, torba morala moći vidjeti sa Zemlje. Potrebno je pratiti putanju ISS-a, pa gledati prema njoj – izgubljeni alat na nebu će se pojaviti nekoliko minuta prije prolaska postaje.