Uradi sam mobitel – s brojčanikom

Relikt prošlosti, analogni brojčanik za telefone i centrale koji su koristili sada već odavno zastarjelo pulsno biranje, oživljen je u ovom konceptu retro mobitela

Sandro Vrbanus četvrtak, 20. veljače 2020. u 09:45

Mlađi čitatelji možda se niti ne sjećaju telefona na kojima su se brojevi birali okretanjem neobičnog brojčanika s rupama, budući da je pulsno biranje odavno izbačeno iz upotrebe i moderne telefonske centrale ga ne podržavaju. No, onima kojima je blizak "retro" stil možda će srce zaigrati na pomisao da bi prijatelje opet mogli nazivati na ovaj način, makar im za biranje nekog broja mobitela, zajedno s pozivnim brojem, trebala i koja minuta.

Programerka, znanstvenica i makerica Justine Haupt iz američke savezne države New York izradila je koncept mobitela koji za biranje brojeva koristi upravo – analogni brojčanik. Sve je počelo kao ideja kako se vratiti u svijet bez ekrana i konstantne povezanosti, a opet imati telefonsku vezu sa svijetom. Zbog toga je ova kreativna Amerikanka uzela alat u ruke, sakupila neke stare dijelove te izradila mobitela s analognim inputom.

Za pozivanje se na njemu koristi tek jedna tipka u kombinaciji s brojčanikom, moguće je brojeve čak i memorirati, za utvrđivanje jačine signala i stanja baterije služe LED-ice, a tu je i maleni e-ink ekran s rudimentarnim korisničkim sučeljem.

Open source i uradi sam

Hauptova je izvorno napisala kako planira ovaj telefon koristiti kao primarni. Postavila je sve upute i sheme za elektroniku, PCB-e, nacrte za 3D ispis kućišta i ostalo na Internet, i to u open source verziji. Za sastavljanje ovakvog mobitela u vlastitom aranžmanu potrebno je pribaviti dijelove poput analognog brojčanika i još ponekog dijela, a sve ostalo lako je izraditi i kod kuće.

Nakon velikog interesa i mnogo primljenih zahtjeva ljudi koji su poželjeli i sami izraditi ovako nešto ili kupiti gotovo rješenje, autorica koncepta je odlučila osnovne dijelove prodavati u kitu. Dijelove za sastavljanje retro telefona moguće je sada naručiti i izravno od nje po cijeni od 170 dolara.