Youtuber izradio "najveći matrični pisač na svijetu"

Pisač radi tako što ispušta tekućinu, primarno vodu, po cesti sa stražnje strane vozila koje je u pokretu. U videu je opisan cijeli postupak izrade, od ideje do realizacije, s primjerima korištenja

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 26. lipnja 2023. u 16:24

Youtuber koji se predstavlja kao Ryder Calm Down privukao je pozornost prije nekoliko dana svojim novim videom, u kojem je iz zabave izradio nešto što naziva "najvećim matričnim pisačem na svijetu". Ideja mu je, kaže, došla još u vrijeme lockdowna, kada je osmislio i kako bi je realizirao te naručio većinu dijelova. No, tek je nedavno započeo s poslom i na kraju uspio u svojem naumu – pretvorio je svoj kamionet u veliki pokretni "pisač".

Kamionet-printer

Za početak, objasnimo ideju: kamionet vozi cestom određenom brzinom, a iza njega ostaje mokar trag u obliku slova koja vlasnik želi ispisati. Sve je jednostavno i pogonjeno malenim računalom Raspberry Pi te sklepano uz malo spretnosti i tehničkog znanja. Cijeli proces dokumentiran je u videu, koji donosimo u nastavku.

Ryder je za "tintu" svojeg pisača odabrao vodu, koju mora utočiti u kantu i utovariti u kamionet. Potom u računalni program, koji je također sam izradio, upisuje željenu poruku i brzinu kretanja vozila. Jednom kada dođe na destinaciju, gdje želi ostaviti poruku, pokrene sustav i vozi određenom brzinom, dok njegov "pisač" putem svojih deset elektroventila u precizno određenim trenucima kroz mlaznice ispušta vodu na cestu – baš kao što to čine iglice na glavi matričnog pisača s tintom.

Autor projekta kaže da je riječ o zabavnom ispisivanju poruka: kao tragovima zrakoplova po nebu, on ispisuje poruke na asfaltu. Cijeli projekt opisan je u videu, a može se pronaći i na GitHubu, gdje je dostupan i izvorni programski kod za one koji bi možda željeli replicirati ovu ideju.