Znanstvenici mijenjaju imena genima kako bi ih Excel ispravno prikazivao

Problem s Micrsoftovim Excelom koji su imali genetičari u cijelom svijetu nije riješen na softverskoj razini, pa su oni popustili i promijenili imena "problematičnih" gena

Sandro Vrbanus petak, 7. kolovoza 2020. u 18:15

Popularni uredski program Excel se, među ostalim brojnim primjenama, koristi i za analizu genskih sekvenci u raznim kliničkim studijama. Povežemo li tu činjenicu s "tvrdoglavošću" tog programa kada je riječ o automatskom formatiranju ćelija, te s imenima gena kao što su MARCH-1 ili SEPT1, iskusnijim korisnicima Microsoftovog tabličnog kalkulatora bit će jasno da su problemi na vidiku. Upravo ovakvu situaciju, kada je određene gene Excel tumačio kao datume, već godinama imaju oni koji u njegove ćelije upisuju nazive gena.

Problem nastaje jer Excel automatski tumači neke unose kao datume, što potom narušava izgled tablice. Kao ispravak može se ponuditi ručno mijenjanje tipa ćelije iz datumske u tekstualnu, no kod prvog sljedećeg unosa istog naziva gena on će ponovno biti protumačen kao datum. Čak i kada se dokument ispravno pohrani, a potom otvori na drugom računalu, greška s krivim tumačenjem unosa ponovno se javlja.

Excel "pobijedio" genetičare

Kako je automatsko prepoznavanje vrste unosa u ćeliji u Excelu nemoguće isključiti, genetičari okupljeni u HUGO Gene Nomenclature Committee, organizaciju zaduženu za imenovanje gena, napokon su popustili Microsoftovom softveru. Proteklih su mjeseci, naime, radili na izmjenama čak 27 simbola za različite gene koji su bili problematični, a cijeli je paket promjena službeno objavljen ovoga tjedna.

O svemu su obaviješteni i znanstvenici koji se bave genetikom, posebice oni koji su objavljivali radove vezane uz sada preimenovane gene. Excel ih, čini se, više neće usporavati u radu i stvarati im neplanirane nedaće.