Znanstvenik s projekta SETI smatra da ćemo izvanzemaljski život otkriti do 2036. godine

Seth Shostak, astronom i astrofizičar koji radi na projektu traganja za izvanzemaljskom inteligencijom, pozvao se na Mooreov zakon i izračunao kada bismo mogli dobiti prve naznake drugih civilizacija

Sandro Vrbanus utorak, 1. prosinca 2020. u 18:00

Astronom i astrofizičar Seth Shostak, jedan od vodećih znanstvenika na SETI Institutu u Kaliforniji, dao je intervju za portal The Debrief, u kojem je iznio zanimljiva predviđanja kada je riječ o potrazi za izvanzemaljskim inteligentnim životom. Projekt SETI bavi se upravo traganjem za znakovima izvanzemaljskih civilizacija, a to čine uz pomoć velike mreže računala koja analiziraju signale prikupljene radioteleskopima. Iz tog razloga računalstvo je isprepleteno s astronomijom, a poznati Mooreov zakon Shostaku daje nadu u pozitivne rezultate ovog dugogodišnjeg projekta.

Kako će računala postajati sve brža i moćnija, zahvaljujući eksponencijalnoj naravi Mooreovog zakona, tako bi i SETI trebao biti u mogućnosti istodobno "slušati" više frekvencijskih područja i snimati više dijelova neba, a njihova će računala moći analizirati sve više podataka. Utjecaj napretka računalne industrije na astronomiju vidljiv je u protekla dva desetljeća, kada je otkriven velik broj egzoplaneta upravo zahvaljujući naprednim računalnim analizama podataka s teleskopa.

Ponudio je i okladu

Seth Shostak
Seth Shostak

Nastavi li se udvostručavanje procesorske snage ugrubo svake dvije godine, Shostak smatra da bi projekt SETI do 2036. godine trebao analizirati milijun zvjezdanih sustava u kojima bi moglo biti inteligentnog života. Procjena ovog znanstvenika, temeljena na znanstvenim podacima ali i na subjektivnom osjećaju, jest da je milijun takvih sustava dovoljan da se u jednom pronađe napredna civilizacija.

To bi se, dakle, trebalo dogoditi u narednih 16 godina. U suprotnome, ovaj znanstvenik spreman je svima koji će se kladiti protiv njega – platiti kavu ako izgubi okladu. Napomenuo je i da izravna komunikacija s nekom udaljenom civilizacijom neće biti moguća, jer su i najbliži sustavi zvijezda s potencijalno nastanjivim planetima udaljeni tisućama svjetlosnih godina.