Europski parlament želi zabraniti lažno oglašavanje o zaštiti okoliša

S 544 glasova za, 18 glasova protiv i 17 suzdržanih, zastupnici su na plenarnoj sjednici podržali prijedlog nove direktive o jačanju položaja potrošača u zelenoj tranziciji. Nova direktiva trebala bi potrošačima olakšati odabir trajnijih i održivih proizvoda

Matej Markovinović utorak, 16. svibnja 2023. u 15:00
📷 Foto: Unsplash, Alexande Lallemand
Foto: Unsplash, Alexande Lallemand

Zastupnici Europskog parlamenta podržali su prijedlog nove direktive koja bi trebala pomoći potrošačima da donose ekološki prihvatljive odluke te potaknuti proizvođače da nude trajnije i održivije proizvode.

Naime, nova direktiva trebala bi zabraniti upotrebu obmanjujućih oglasa i neutemeljenih tvrdnji na ambalaži o zaštiti okoliša.

„Odobrenim pregovaračkim stajalištem Parlamenta predviđa se zabrana korištenja općih tvrdnji o prihvatljivosti proizvoda za okoliš kao što su 'ekološki prihvatljiv', 'prirodan', 'biorazgradiv', 'klimatski neutralan' i 'ekološki' ako nisu popraćene detaljnim dokazima. Njime se također žele zabraniti tvrdnje o prihvatljivosti proizvoda za okoliš koje se temelje samo na sustavima kompenzacije za emisije ugljika“, piše na službenoj stranici Europskog parlamenta.

Europski parlament također želi zabraniti lažne navode o izdržljivosti baterije, kao i obmanjujuće tvrdnje o planiranom životnom ciklusu proizvoda. Osim toga, zahtijevaju i da proizvođači informiraju kupce o mogućnosti popravka i dostupnosti dijelova, kao i da se napravi nova jamstvena oznaka.

„Zastupnici su predložili novu jamstvenu oznaku kojom se daju informacije ne samo o trajanju zakonskog jamstva, nego i o trajanju mogućeg produljenog jamstva koje nude proizvođači. Time će se istaknuti visokokvalitetni proizvodi te potaknuti proizvođači da se usredotoče na dulje trajanje proizvoda“, objašnjeno je.

Budući da je nacrt već usvojen, pregovori o novoj direktivi između Europskog parlamenta i zemalja članica EU-a, trebali bi uskoro započeti.