Francuska se bori protiv Amazona uvođenjem minimalne naknade za dostavu knjiga

Uvođenje minimalne naknade za dostavu knjiga u iznosu od tri eura, trebalo bi pomoći malim, lokalnim knjižarama da se bore protiv velikih dobavljača poput Amazona

Matej Markovinović petak, 23. rujna 2022. u 18:22
📷 Foto: Tom Hermans, Unsplash
Foto: Tom Hermans, Unsplash

Kako bi pomogla malim knjižarama da se natječu s maloprodajnim gigantom Amazonom, Francuska vlada najavila je uvođenje minimalne naknade za dostavu knjiga od tri eura. Kako doznaje Reuters, minimalna naknada primjenjivat će se samo na narudžbe do 35 eura.

Riječ je, inače, o najnovijoj mjeri francuske vlade za uravnoteženje konkurencije u sektoru knjiga. Naime, od 1981. godine, Francuska ima propisane fiksne cijene knjige s maksimalnim popustom od pet posto, a 2010. godine taj je zakon proširen i na e-knjige.

Valja istaknuti i da je Francuska 2014. godine zabranila besplatnu dostavu knjiga, no Amazon i ostali veliki dobavljači mudro su to zaobišli naplativši kupcima dostavu samo jedan cent. Uvođenjem minimalne naknade za dostavu u iznosu od tri eura, korištenje ove „rupe u zakonu“ više neće biti moguće.

„Ovo će prilagoditi knjižarsku industriju digitalnoj eri uspostavljanjem ravnoteže između velikih platformi za e-trgovinu, koje nude praktički besplatnu dostavu knjiga bez obzira na veličinu i vrijednost narudžbe, kao i knjižara koje ne mogu pratiti takve naknade“, kažu iz francuskog Ministarstva financija i Ministarstva kulture.

Francuska će obavijestiti Europsku komisiju o svom planu, a minimalna naknada za dostavu stupit će na snagu šest mjeseci nakon što ju EU odobri.