WhatsApp i druge aplikacije za razmjenu poruka protive se nadzoru Velike Britanije

Novi britanski Zakon o sigurnosti na internetu podijelio javnost, je li to put ka totalnoj kontroli komunikacija?

Martina Salvaro srijeda, 19. travnja 2023. u 20:13

Britanska vlada novim Zakonom o sigurnosti na internetu (OSB) dovodi u pitanje mogućnost šifriranja komunikacija koje se obavljuju putem specijaliziranih aplikacija - smatraju u WhatsAppu, Signalu i drugim servisima za razmjenu poruka.

Zabrinuti su da bi zakon mogao oslabiti end-to-end šifriranje - uz koje se poruka može čitati samo na aplikaciji pošiljatelja i primatelja i nigdje drugdje. Vlada želi omogućiti regulatoru da na zahtjev može zatražiti od platforme nadzor nad korisnicima, u svrhu otkrivanja i sprječavanja zločina.

Tehnološki divovi koji pružaju komunikacijsku uslugu korisnicima žele im garantirati privatnost. End-to-end enkripcija (E2EE) koju koriste pruža najvišu razinu sigurnosti jer nitko drugi osim pošiljatelja i primatelja ne može pročitati informacije u poruci. Čak niti komunikacijski poslužitelji ne mogu pročitati poruke dok prolaze kroz njihove sustave jer se dešifriraju samo od strane osobe ili osoba u chatu.

Uvođenje masovnog nadzora ili jačanje javne sigurnosti?

U otvorenom pismu upozoravaju: ‘Oslabljivanje enkripcije, narušavanje privatnosti i uvođenje masovnog nadzora nad privatnom komunikacijom ljudi nije put naprijed.’ Pozivaju vladu da još jednom razmotri novi zakon. U pismu stoji kako zakon u svojoj trenutnoj formi otvara vrata rutinskom, općem i neodređenom nadzoru osobnih poruka. Potpisnici su predstavnici WhatsAppa, Signala, Vibera, Wirea, Threema i drugih.

Iz Vlade navode kako su i oni za šifriranje i privatnost, no ne na uštrb javne sigurnosti. WhatsApp i Signal tvrde da su spremni otići ili biti blokirani u Velikoj Britaniji prije nego naruše svoju enkripciju globalno. S druge strane aplikacija Threema je open source, što znači, čak i ako pristanu na dodavanje mahanizma nadzora, korisnici će ga lako zaobići zbog otvorenog koda.

Usluge električne pošte su za sada izuzete, ali moguće je zakon interpretirati tako da i neke njihove značajke ipak budu njime obuhvaćene. Neki su poslužitelji e-pošte već izrazili zabrinutost.