16 tisuća znanstvenika upozorava na opasnosti klimatskih promjena

U pismu naslovljenom "Upozorenje čovječanstvu" veliki broj znanstvenika iz 184 zemlje navodi sve načine na koje je Zemlja ugrožena

Sandro Vrbanus srijeda, 15. studenog 2017. u 12:35

Brojni istaknuti svjetski znanstvenici potpisnici su otvorenog pisma "Upozorenje čovječanstvu" koje je objavljeno ovoga tjedna u časopisu BioScience. Ovo se pismo nadovezuje na prije 25 godina upućeni apel sličnog sadržaja. Tada je slično upozorenje o štetnosti ljudskih aktivnosti i utjecaju na ekologiju poslalo preko 1.700 znanstvenika i Nobelovaca. Pisali su tada o temama uništavanja ozonskog omotača, onečišćenju vode, izumiranju života u oceanima, klimatskim promjenama i sličnim zabrinjavajućim pojavama koje bi mogle uništiti ljudsku vrstu.

Danas, četvrt stoljeća nakon prvog upozorenja, situacija se nije promijenila na bolje. U novom se pismu istuče kako je u tom razdoblju broj stanovnika porastao za 35%, dovodeći dodatno u pitanje održivu budućnost. Osim što se stabilizirala situacija s ozonskim omotačem, gotovo svi drugi pokazatelji o uništavanju Zemlje značajno su se pogoršali.

Kao najveći problem autori pisma navode nepovratni proces klimatskih promjena te nestajanje brojnih biljnih i životinjskih vrsta. Čovječanstvu, kažu, sada šalju već drugu opomenu, ističu alarmantne trendove, i apeliraju na sve vlade svijeta da učine nešto sada kako bi buduće generacije mogle živjeti na Zemlji. Kao prioriteti ističu se kontrola broja stanovnika (barem zaustavljanje rasta svjetske populacije), te drastično smanjenje korištenja fosilnih goriva i mesa – čija proizvodnja je jedan od najvećih zagađivača.

Potpisnici ovog uznemirujućeg pisma nadaju se kako će ono potaknuti javnu raspravu diljem svijeta o globalnom okolišu, ekologiji i klimatskim promjenama.