Algoritam koji, među ostalim, može virtualno raspetljati kabel slušalica

Računalni algoritam koji upravlja krivuljama koje se ne smiju preklapati i sjeći može poslužiti za mnoge primjene – od razvezivanja čvorova pa do planiranja ruta za autonomne robote

Sandro Vrbanus četvrtak, 5. kolovoza 2021. u 06:01

Na američkom sveučilištu Carnegie Mellon predstavljen je rad znanstvenika koji se bavi izradom efikasnih algoritama za upravljanje krivuljama koje se međusobno ne sijeku, već se "odbijaju" u virtualnom prostoru. Ovakve "odbojne krivulje" primjenjuju se za rješavanje raznih problema u digitalnom 2D i 3D dizajnu, računalnoj grafici, simulacijama fizikalnih pojava te u matematičkim vizualizacijama.

Osnova ovog algoritma jest upravo činjenica da sve krivulje unutar njega imaju svojstvo odbijanja, pa se tako ne mogu preklapati ili dodirivati. K tome, ponašaju se tako da su lijepo raspoređene u prostoru, estetski su ugodne, a i, najvažnije, predstavljaju fizički moguće konfiguracije.

Znanstvenici kažu da ovaj algoritam može poslužiti u popunjavanju dvodimenzionalnog ili trodimenzionalnog prostora zadanim krivuljama raznih oblika, za njihovo slaganje po površinama različitih predmeta, ali i – kao što se može vidjeti na priloženim slikama i videima – raspetljavanje čvorova poput onih na zapetljanim kabelima slušalica.

Dodatno, isti algoritmi mogu se optimizirati i ograničiti na razne načine, pa mogu poslužiti i za planiranje puta raznih autonomnih robota te izbjegavanje prepreka uz glatko kretanje robota po prostoru oko njih.Multiroom Hi-Res WiFI zvučnik

DENON Home 250

Internet radio, Heos, Alexa, Airplay 2, Bluetooth

3379 kn Kupi

Gramofon sa predpojačalom

DENON DP-300F black

Masivna baza za smanjenje vibracije, aluminijska izrada, MM zvučnica

2199 kn 2990 kn Kupi