Indija sljedeće godine šalje letjelicu na Mjesec

Indijska svemirska agencija ISRO objavila je da će 2018. godine sa svojim "landerom" sletjeti na Mjesec

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 30. listopada 2017. u 10:59

Indijska svemirska agencija ISRO sljedeće će godine lansirati svoju drugu misiju usmjerenu prema Mjesecu. Nakon lunarnog orbitera koji je poslan prema Zemljinom prirodnom satelitu 2008. godine u sklopu misije Chandrayaan-1, sada će misija Chandrayaan-2 prema Mjesecu ponijeti i lander, kao i poseban lunarni rover.

Lansiranje će biti obavljeno uz pomoć indijske rakete GSLV Mark II koja će cijeli "paket" podići u Zemljinu orbitu. Nakon toga lunarni će orbiter odletjeti do Mjesečeve orbite, oko 100 kilometara iznad njegove površine. Odatle će biti ispušten lander koji će se spustiti na površinu Mjeseca i tamo u pogon pustiti istraživačko vozilo – oko 20 kilograma težak rover koji će istraživati površinu, te njezin kemijski i mineralni sastav.

Misiju Chandrayaan-2 ISRO će realizirati u suradnji s ruskom agencijom Roscosmos, koja će biti zadužena upravo za nadzor spomenutog landera. Prikupljeni podaci bit će radijskom vezom poslani prema orbiteru, a on će ih preusmjeriti prema kontrolnom centru na Zemlji.

Indijske svemirske misije ističu se po svojoj financijskoj efikasnosti. Podsjetimo, Indijci su sa samo 74 milijuna dolara uspjeli 2014. godine u sklopu misije Mars Orbiter Mission dosegnuti Mars – budžet je to koji u Americi nije dovoljan niti za snimanje pristojnog holivudskog filma o Marsu. Lunarnoj misiji Chandrayaan-2 2015. je godine bilo dodijeljeno tek 91 milijun dolara.