Japanska sonda po prvi put s jednog asteroida donosi uzorke tla na Zemlju

Svemirska sonda Hayabusa 2 bit će prva u povijesti koja će se s udaljenog asteroida vratiti na Zemlju i donijeti uzorke njegovog tla. Odmah nakon toga uputit će se na novu misiju

Sandro Vrbanus petak, 15. studenog 2019. u 06:00

Ovoga utorka, 12. studenoga, nakon što je više od godine dana provela "u posjeti" asteroidu 162173 Ryugu, koji kruži Sunčevim sustavom, japanska svemirska sonda Hayabusa 2 krenula je na putovanje kakvo nije izvela niti jedna ljudska letjelica do sada. Ova će se sonda, naime, vratiti do Zemlje noseći uzorke tla s asteroida.

Do asteroida…

Hayabusa 2 lansirana je u prosincu 2014. godine. U lipnju 2018. stigla je do svojeg cilja, asteroida Ryugu, a u rujnu iste godine započela je njegovo istraživanje.

Tijekom svojeg boravka u blizini ovog asteroida sonda je prema njemu lansirala projektile i detonirala bombe s ciljem podizanja prašine i prikupljanja uzoraka. Zahvaljujući ovakvom načinu "rudarenja" asteroida prikupljeni su podzemni uzorci prašine i kamenja, što je prvi put u povijesti da je prikupljen materijal toga tipa u svemiru. Znanstvenici se nadaju da će im ovakvi primjerci tla omogućiti bolji uvid u kemijski sastav svemirskih tijela kakav je bio prije otprilike 4,5 milijardi godina, dok je Sunčev sustav bio u nastanku.

…i natrag…

Dakako, Hayabusa 2 snimala je i fotografije i proučavala sastav nebeskog tijela do kojeg je dospjela, a sada će narednih godinu dana provesti u putovanju natrag do Zemlje s prikupljenim uzorcima. I na tom putu, kako se udaljava od asteroida, sonda snima fotografije, pa se sve manji Ryugu može vidjeti na nizu slika postavljenih na službenim stranicama misije.

Jednom kada stigne do nas krajem 2020. godine, uzorke tla asteroida u posebnoj će kapsuli ispustiti na Zemlju, bez da se fizički na nju vraća. Plan je da se kapsula spusti negdje u pustinjama Južne Australije.

…pa onda dalje

Hayabusa 2 potom će nastaviti svoje svemirsko putovanje. U sondi bi trebalo ostati dovoljno goriva da se u narednih tri godine posjeti još jedan asteroid u Sunčevom sustavu. Trenutačno je najizgledniji kandidat za "obilazak" asteroid 2001 WR1, objekt iz skupine Amora, koji prilazi Zemlji ali ne presijeca njezinu putanju.