Kao u Marsovcu: hortikultura na Marsu je moguća

NASA-in eksperiment pokazuje da je u tlu koje nije bogato nutrijentima te uz vrlo malo vode moguće uzgajati biljke poput rotkvica

Sandro Vrbanus petak, 24. srpnja 2020. u 13:30

U holivudskom filmu Marsovac s Mattom Damonom iz 2015. godine prikazano je kako, u fikcijskom scenariju, astronaut ostavljen na negostoljubivom planetu uzgaja biljke kako bi se prehranio. Sličan koncept NASA testira i u stvarnosti – pokušavaju replicirati uvjete na Mjesecu ili Marsu kako bi u njima uspješno uzgojili biljke. Za test su odabrali rotkvice koje klijaju vrlo brzo, a već su uzgajane i na Međunarodnoj svemirskoj postaji.

Zbog uvjeta rada od doma usred pandemije, ovaj eksperiment odvija se u kućama NASA-inih stručnjaka umjesto u službenom laboratoriju, no svejedno pokazuje pozitivne rezultate. U pješčano tlo vrlo siromašno nutrijentima, poput Mjesečevog regolita, posađene su rotkvice, te stavljene u uvjete slične onima na Mjesecu – s ciklusima od 14 dana danjeg svjetla i 14 dana noći. Uz vrlo malo vode, već nakon 14 dana povrće je proklijalo, i to ono koje je dobilo namjanju količinu vode.

Kućni laboratorij za Mjesečeve uvjete
Kućni laboratorij za Mjesečeve uvjete

Cilj eksperimenta je pokazati kako bi se moglo, uz vrlo ograničene resurse, uzgajati biljke na Mjesecu ili jednog dana na Marsu. Dodatno, ovako brzo klijanje moglo bi zaintereisrati i mlađe narašataje. Mnogi od nas u školi su sadili biljke i dokumentirali njihov rast u sklopu nastave, a neke buduće generacije mogle bi od kuće pratiti kako njihove sadnice uspijevaju na drugim planetima.

Uzgajanje biljaka na Mjesecu, podsjetimo, bio je i jedan od zadataka kineske sonde Chang'e 4. Ona je na udaljenu stranu našeg prirodnog satelita ponijela biosferu, zatvorenu komoru s jajašcima dudovog svilca te sjemenkama nekoliko različitih biljaka. To je ujedno bio i prvi, doduše kratkotrajni, eksperiment u kojem je neka biljka uspješno posijana na drugom nebeskom tijelu.