Kineska svemirska stanica juri prema Zemlji

"Svemirska palača" Tiangong-1 već mjesecima nije pod kontrolom, a uskoro bi se trebala strovaliti na Zemlju. Gdje i kada – ne zna se

Sandro Vrbanus subota, 14. listopada 2017. u 12:00

Kineska znanstvena svemirska postaja Tiangong-1 (u prijevodu s kineskog: Nebeska palača), od 2011. godine nalazi se u Zemljinoj orbiti. U ožujku prošle godine s nje su se na Zemlju vratili posljednji astronauti, a nedugo zatim bilo je objavljeno i kako je kontrolni centar izgubio svaku kontrolu nad nenastanjenom stanicom. Ona se od tada nalazi u slobodnom letu oko Zemlje, na putanji između 43. sjeverne i 43. južne paralele, i do sada je nekontrolirano mijenjala visinu orbitiranja.

No, posljednjih je tjedana primijećeno kako joj visina značajno pada, s najnižom točkom putanje koja se spustila ispod 300 kilometara od Zemlje. To znači da Tiangong-1 ulazi u sve gušće predjele atmosfere i da je vrlo vjerojatno na finalnom putu samouništenja. Konačni pad na tlo ili u ocean trebao bi se dogoditi, kako su Kinezi lani i predvidjeli, krajem ove ili početkom sljedeće godine.

U svemu najviše zabrinjava činjenica što se ne može uanprijed izračunati kada će se Nebeska palača strovaliti na Zemlju, gdje, niti u kolikoj će se mjeri raspasti. Cijela postaja ima oko 8,5 tona, a stručnjaci smatraju da bi dijelovi mase i do 100 kilograma mogli padati na Zemlju jednom kada krene finalni pad i izgaranje u donjim dijelovima atmosfere. Mjesto i vrijeme pada bit će moguće predvidjeti eventualno neposredno prije njega, možda tek 6-7 sati unaprijed.

Najveća je šansa da će ovaj svemirski otpad završiti u nekom od oceana, ali atmosferske prilike mogu u vrlo kratkom roku premjestiti mjesto udara na bilo koji od kontinenata. Kretanje stanice Tiangong-1 možete u stvarnom vremenu pratiti na ovom linku.