NASA-in rover Opportunity zamela oluja na Marsu

Posljednjih nekoliko dana inženjeri u NASA-inom kontrolnom centru zabrinuti su za stanje svojeg najdugovječnijeg Marsovog rovera

Sandro Vrbanus srijeda, 13. lipnja 2018. u 16:11

NASA-in rover Opportunity na Mars je stigao još u siječnju 2004. godine s planom da na površini Crvenog planeta bude aktivan nešto više od 90 (zemaljskih) dana. Međutim, suprotno i najoptimističnijim predviđanjima, ovo je marsovsko istraživačko vozilo preživjelo više od 5.000 dana i obavilo daleko više zadataka, pri čemu je prevalilo i put od preko 45 kilometara.

Oluja je na Marsu pretvorila dan u noć

Nakon gotovo 14 i pol godina službe, proteklog je tjedna rover Opportunity zahvatila velika marsovska oluja i obavila ga prašinom. Oluju je 30. svibnja primijetila sonda koja kruži u orbiti Marsa, Mars Reconnaissance Orbiter, pa su stručnjaci pripremili Opportunity na nju. Međutim, niti najbolji plan pripreme nije bio dovoljan da se izbjegnu posljedice oluje koja se proteže na čak 41 milijun kvadratnih kilometara (što je četvrtina površine Marsa!), pa su zbog velike gustoće atmosfere solarne ploče rovera izgubile izloženost Suncu, te samim time slabije napajaju cijeli sustav.

Nakon što se oluja ponešto smirila Opportunity se protekle nedjelje "javio" kontrolnom centru, što znači da razina energije u baterijama nije bila ispod kritične, no inženjeri su nastavili pratiti stanje najdugovječnijeg Marsovog rovera. Ponovni pokušaj kontakta tijekom jučerašnjeg dana nije urodio plodom, kažu iz NASA-e.

Inženjeri misije smatraju da su sada baterije rovera pale ispod kritičnog napona od 24 V, te da je vozilo u načinu rada koji se koristi u ovakvim situacijama – tj. da su na njemu isključeni svi sustavi osim sata. Zbog loših atmosferskih uvjeta u "Dolini ustrajnosti" (Perseverance Valley) u kojoj se Opportunity nalazi smatra se da solarni paneli neće još narednih nekoliko dana biti u stanju dopuniti baterije do dovoljne razine da bi se rover "probudio".

Ukoliko se takva situacija produži, moguće je da se kontakt sa Zemljom potpuno izgubi i da se robotsko vozilo proglasi izgubljenim. Takav bi rasplet događaja značio i kraj 15-godišnje misije Opportunity, lansirane 7. srpnja 2003. godine. Sličnu, čak i veću, oluju ovaj je rover preživio 2007. godine kada je veza s kontrolnim centrom bila prekinuta na nekoliko dana.

Rover Curiosty, inače na nuklearni pogon, snimio je ovu oluju i zamračenje koje je prouzročila.