NASA ima ideju kako bi se moglo stanovati na Marsu

Američka svemirska agencija odabrala je i nagradila pet timova koji su osmislili 3D ispisane nastambe primjerene korištenju na Marsu

Sandro Vrbanus srijeda, 1. kolovoza 2018. u 12:00

Mars je posljednjih dana i tjedana vruća tema u popularno-znanstvenim krugovima. Od NASA-ine nove sonde InSight koja je lansirana početkom svibnja prema tom planetu, pa preko planova Elona Muska i SpaceX-a za izgradnju ljudske kolonije, pa sve do nedavnih otkrića o zanimljivostima u kretanju razine metana ili pak tekuće vode – gotovo svakodnevno netko se bavi Crvenim planetom.

NASA je, osim što lansira sonde i gradi "helikopter" koji bi mogao istraživati površinu Marsa, nedavno završila i natječaj nazvan 3D-Printed Habitat Centennial Challenge, a u kojem su tražili od ekipa diljem svijeta da osmisle nastambe u kojima bi ljudi, jednoga dana, mogli na Marsu obitavati. Ukupno pet od 18 prijavljenih timova podijelit će nagradu od 100.000 dolara za svoja inovativna rješenja.

Ove 3D ispisane "kuće" osmišljene su za izradu na licu mjesta, uz minimalne resurse koji se moraju dopremiti sa Zemlje. Sve one moraju moći osigurati siguran boravak ljudi na Marsu (ili čak Mjesecu).

Ovo natjecanje započelo je još 2014. godine, a nakon odabira spomenutih pet finalista (čije projekte možete vidjeti na dolje priloženim videima), svi oni ulaze u sljedeću fazu natjecanja. U njoj će morati pokazati izvedivost svojih rješenja, prvo kroz softver a kasnije i u stvarnim uvjetima, te izgraditi modele nastambi u 1/3 veličine. Najbolji će na kraju dobiti nagrade u ukupnom iznosu od 2 milijuna dolara.

Tim Zopherus, Arkansas

AI. SpaceFactory, New York

Kahn-Yates, Mississippi

SEArch+/Apis Cor, New York

Northwestern University, Illinois