NASA planira teleskop u stratosferu podići balonom promjera 150 metara

NASA je započela rad na novoj misiji ASTHROS, čiji će cilj biti prvi puta u stratosferu iznad Antarktika ogromnim balonom poslati teleskop promjera 2,5 metra

Sandro Vrbanus nedjelja, 2. kolovoza 2020. u 06:00

Kako bi iz stratosfere promatrali svjetlost nevidljivu ljudskom oku, onu valne duljine kraće od jednom milimetra, NASA planira krajem 2023. godine iznad Antarktika poslati novi 2,5-metarski teleskop. No, neće to biti klasični svemirski teleskop na satelitu, već će ga na visinu od 40 kilometara podići – ogromnim balonom.

Taj će balon biti, jednom kada dostigne željenu visinu, promjera 150 metara. U NASA-i kažu kako je riječ o staroj i provjerenoj tehnologiji koja se u ove svrhe koristi već tri desetljeća. Osim satelita i drugih letjelica, njihova agencija balonima i sada 10-15 puta godišnje u nebo šalje razne misije i obavlja eksperimente. Baloni su, kažu, nešto riskantniji od ostalih svemirskih misija, ali uz niže troškove daju vrlo dobre rezultate.

Balon napunjen helijem ispod sebe će nositi gondolu na kojoj će biti postavljen teleskop, te njegova zrcala, leće i detektori infracrvene svjetlosti. Cijeli sklop bit će hlađen tekućim helijem na -268,5°C, što je ključno kod promatranja u infracrvenom spektru. Vjetrovi u stratosferi odredit će točnu putanju balona, a planira se da u 3-4 tjedna on prođe dva ili tri kruga oko Južnog pola.

Ciljevi misije ASTHROS

Misija ASTHROS (Astrophysics Stratospheric Telescope for High Spectral Resolution Observations at Submillimeter-wavelengths) potrajat će oko tri tjedna. Za to vrijeme balon će u stratosferi držati teleskop koji će promatrati infracrvenu svjetlost iz dviju regija Mliječnog puta u kojima nastaju zvijezde, te će pokušati u tim regijama otkriti određene tipove dušikovih iona.

Putem njih se mogu otkriti mjesta na kojima su nastajale zvijezde, te uočiti pojava zvjezdanog "feedbacka" – nastanka oblaka plinova koji su ostali iza velikih zvijezda i supernova. TI oblaci u stanju su zaustaviti stvaranje novih zvijezda ili pak pokrenuti taj proces. Misija ASTHROS trebala bi otkriti detalje ove pojave stvaranjem trodimenzionalne slike regija koje će teleskop snimati. Osim njih, snimat će i u pravcu galaksije Messier 83 te mlade zvijezde TW Hydrae – također s ciljem proširenja našeg znanja o nastanku zvijezda.