Astronomski misterij: velika plava zvijezda nestala s neba

Znanstvenici Europske južne zvjezdarnice suočeni su sa svojevrsnim misterijem, za sada neobjašnjivim nestankom jedne zvijezde koja je donedavno bila 2,5 milijuna puta sjajnija od Sunca

Sandro Vrbanus srijeda, 1. srpnja 2020. u 15:00

Astronomi koji rade na sustavu teleskopa Very Large Telescope (VLT) u Europskoj južnoj zvjezdarnici u Čileu, otkrili su ovih dana jedan vrlo zanimljiv nebeski fenomen – a znamo da je ono što je neuobičajeno i drugačije oduvijek intrigiralo znanstvenike i pokretalo ih prema novim uzbudljivim otkrićima i spoznajama. Ovoga puta astronomski misterij predstavlja zvijezda u galaksiji Kinman Dwarf, u zviježđu Vodenjaka, oko 75 milijuna svjetlosnih godina od Zemlje – koja je nekad tijekom posljednjih devet godina netragom nestala.

Ova je zvijezda bila tipa modri superdiv promjenljiva sjaja (luminous blue variable), oko 2,5 milijuna puta sjajnija od našeg Sunca. Zvijezde ovog tipa bliže se kraju svojeg "života" i pritom su nestabilne, te s vremena na vrijeme pokazuju značajne varijacije u svjetlini i emitiranom spektru. Zvijezda o kojoj se ovdje radi promatrana je (neizravno, zbog velike udaljenosti galaksije) između 2001. i 2011. godine. No, kada su 2019. godine znanstvenici ponovno počeli prikupljati podatke o ovoj galaksiji, primijetili su da je tamo više ne vide.

Gdje je, kud je nestala?

Čak i uz veliku promjenjivost u sjaju ovog tipa zvijezde, znanstvenici su u stanju otkriti tragove njezinog postojanja, međutim podaci iz 2019. ih ne otkrivaju. Kako zvijezda očito više nije vidljiva, a u posljednjim godinama nije opažena niti supernova kojom bi ista eksplodirala, dolazimo do neobičnog fenomena – zvijezda iz kategorije najsjajnijih i najmasivnijih jednostavno se ugasila.

Astronomi su analizom dostupnih im podataka došli do dva objašnjenja kojima mogu protumačiti ovaj misterij. Jedno je da se zvijezda "ugasila", odnosno postala značajno manje sjajna, toliko da oblaci prašine potpuno skrivaju njezin sjaj. Drugi mogući scenarij kaže da je možda kolabirala i pretvorila se u crnu rupu, bez da je prošla kroz fazu supernove (što bi bio događaj značajno manje vjerojatnosti).

Iz Europske južne zvjezdarnice nadaju se da bi im njihov budući Extremely Large Telescope (ELT), čiju izgradnju planiraju dovršiti do 2025. godine, mogao pomoći u razjašnjenju ove nedoumice.