Posljednji pokušaj "buđenja" rovera Opportunity na Marsu

NASA je ovih dana pokrenula akciju koja bi mogla, ako ne bude uspješna, biti posljednje što će se dogoditi vezano uz marsovsku misiju Opportunity

Sandro Vrbanus ponedjeljak, 4. veljače 2019. u 05:00

NASA-in rover Opportunity na Marsu je 24. siječnja proslavio 15. obljetnicu od slijetanja na taj planet. Međutim, ova velika obljetnica nije prošla u slavljeničkoj atmosferi jer se rover nije kontrolnom centru na Zemlji javio još od 10. lipnja prošle godine, kada se našao unutar velike pješčane oluje. Od tada, smatraju NASA-ini stručnjaci, solarni su paneli Opportunityja proizvodili značajno manje energije pa je moguće da je više sustava na roveru zakazalo, te da su mu baterije ispražnjene ispod minimuma – onemogućivši tako njegov daljnji rad.

U posljednjih pola godine NASA je prema svojem najdugovječnijem roveru poslala preko 600 naredbi koje su trebale ponovno pokrenuti komunikaciju s njime, međutim svi ovi pokušaji bili su uzaludni. Sada, netom nakon 15. obljetnice slijetanja na Mars, zemaljska kontrola misije pokrenula je posljednji pokušaj "buđenja" Opportunityja.

Prema ovom će marsovskom vozilu slati novi set naredbi koje bi trebale resetirati njegov interni sat i zaobići mogući zastoj u radu prvog i drugog sustava za radio komunikaciju. Primi li rover neku od ovh poruka trebao bi se prebaciti na treći pričuvni sustav i možda poslati na Zemlju kakvu povratnu informaciju. No, u NASA-i nisu pretjerano optimistični oko ove metode i svjesni su da je ovo posljednja šansa koju imaju. Naime, na dijelu Marsa gdje se on nalazi uskoro počinje zima, koja bi mogla nefunkcionalni rover dodatno oštetiti i smanjiti mu količinu dostupne Sunčeve svjetlosti, pa je nakon nje daleko manje vjerojatno kako će se Opportunity ikada više "probuditi".

Nakon više od 5 tisuća dana provedenih na Crvenom planetu, u narednim bi tjednima rover Opportunity tako mogao biti i službeno proglašen izgubljenim. Ako imamo na umu da je inicijalno misija trebala trajati tek 90-ak dana, vjerojatno će rijetki reći da ovo nije bio senzacionalan uspjeh. Opportunity je u svojem životnom vijeku na Marsu prevalio 45 kilometara i na Zemlju poslao ogromnu količinu korisnih podataka i fotografija.