AirCare - zgodno napravljena i korisna aplikacija za praćenje kakvoće zraka

Ova je aplikacija rezultat aktivističkog projekta u Makedoniji, no tijekom je vremena stekla svjetsku slavu podižuću svijest o zagađenju zraka. Ukratko, riječ je o aplikaciji koja u svakome trenutku daje uvid u kakvoću zraka za brojne lokacije diljem svijeta…

Matija Gračanin ponedjeljak, 19. rujna 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv AirCare 
Namjena Aplikacija za praćenje kakvoće zraka
Android Play Store / AppGallery
iOS App Store
Cijena Besplatan / 119 kn godišnje (Pro)

AirCare je sada već prepoznata aplikacija koja omogućava da se za brojne gradove u svijetu na uvid dobiju aktualni podaci o kakvoći zraka (AQI indeks) u što je uključen i prikaz razine zasićenosti peludi kao i trenutačna razina UV indeksa

Kako bi do aktualnih podataka došao, oslanja se na javno dostupne izvore te brojne mjerne stanice koje su postavili dobrovoljci, institucije, sveučilišta, pa čak i na satelitske podatke koji su dostupni kroz Europsku svemirsku agenciju. Preciznije, oslanja se i na Purple Air, podatke dobivene od EPA-e (Environmental Protection Agency) te zajednice Luftdaten.

Svakako je zgodno to što nudi i nešto precizniji pregled podataka pa je tako u svakome trenutku moguće znati razinu zagađivača zraka i okoliša (PM10, PM2.5, NO2, CO, SO2, O3) te pratiti kretanja stanja razine zagađenosti zraka.

Sama će aplikacija automatski detektirati lokaciju ako joj se to dopusti, a osim što je vrlo ukusno dizajnirana, nudi i neke dodatne mogućnosti kao što je podrška za Apple Watch, push notifikacije kod promjena razina zagađenosti, widgete i štošta drugo. Osnovna inačica aplikacije je besplatna, no tu je i inačica Pro s dodatnim mogućnostima i bez oglasa koja stoji 119 kn godišnje ili 12 kn mjesečno.