AnkiDroid Flashcards - pomoć pri učenju u vidu virtualnih kartica

Učenje pomoću kartica stara je i dobro prokušana tehnika za lakše i brže pamćenje veće količine informacija, a dok je nekad trebalo iz papira izrezivati kartice, danas se je daleko praktičnije stvarati virtualne kartice i učiti izravno na svojem pametnom telefonu…

Matija Gračanin utorak, 6. travnja 2021. u 06:10
OSNOVNI PODACI
Naziv AnkiDroid Flashcards i AnkiMobile Flashcard‪s‬ 
Namjena Učenje pomoću virtualnih kartica
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan (Android) / 24,99 USD (iOS)

Jedno od vjerojatno najpoznatijih rješenja za izradu virtualnih kartica koje se koriste za olakšavanje pamćenja raznih informacija je Anki. Riječ je o besplatnom programu koji je dostupan na Windowsima, MacOS-u i Linuxu te nudi i dedicirane klijente za pametne telefone s time da AnkiMobile Flashcard‪s, verzija namijenjena iOS-u, nije besplatna za razliku od AnkiDroida.

Osim toga, na umu valja imati da je mobilne klijente preporučeno koristiti upravo uz inačicu namijenjenu računalu budući da je na računalu daleko jednostavnije izrađivati setove virtualnih kartice s pitanjima i odgovorima.

Same je aplikacija na pametnim telefonima vrlo jednostavno koristiti i sve se svodi na učitavanje neke od brojnih setova već pripremljenih kartica (ima ih više od šest tisuća) ili setova koji se mogu samostalno izraditi upravo uz Anki na računalu.

Osim toga, aplikacije nude i čitav niz dodatnih mogućnosti koje čitavo iskustvo učenja kroz ovu tehniku čini dodatno ugodniji, a između ostalog, tu je mogućnost praćenja napretka te detaljne statistike kako bi se dobio uvid u područja na kojima treba dodatno poraditi, podrška za sinkronizaciju s AnkiWebom (Anki se može koristiti i kroz web preglednik), podrška za integraciju s raznim rječnicima, poseban noćni modalitet i štošta drugo.