Arduino Science Journal - aplikacija koja pretvara smartfon u znanstveni laboratorij

Nekoć pod okriljem Googlea, ova je aplikacija namijenjena provođenju znanstvenih istraživanja pomoću pametnog telefona. Sve se svodi na bilježenje i prikaz čitavog niza podataka koji se prikupljaju izravno sa senzora koji su ugrađeni u pametni telefon…

Matija Gračanin petak, 30. travnja 2021. u 08:30
OSNOVNI PODACI
Naziv Arduino Science Journal 
Namjena Prikuplja i bilježi podatke sa senzora u smartfonu
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan 

Kako su pametni telefoni opremljeni čitavim nizom senzora, a pri svemu tome ih je moguće povezati i s dodatnim vanjskim senzorima, postaju idealni uređaji koje se može iskoristiti za prikupljanje hrpe podataka koji se kasnije mogu analizirati. Arduino Science Journal je aplikacija koja će prikazati prikupljene podatke sa senzora ugrađenih u pametni telefon i pretvoriti ih u svojevrsni znanstveni dnevnik.

Sama je aplikacija dostupna na 45 jezika i namijenjena je ponajprije školskom uzrastu od 10 do 18 godina, a putem nje se potiče proučavanje svijeta oko sebe te izvođenje čitavog niza eksperimenata zahvaljujući kojima bi se ciljna dobna skupina trebala zainteresirati za znanost.

Svi se podaci mogu prikupljati i bilježiti u stvarnom vremenu, a kasnije ih je moguće nesmetano analizirati baš kao što bi to činili sami znanstvenici. Specifičnost je i činjenica da je podržana platforma Arduino što znači da se mogućnosti, kao i dostupni senzori, mogu dodatno proširiti i svemu dodati novu dimenziju.

Bilo kako bilo, Arduino Science Journal odlična je aplikacija za sve one koji se žele zajedno s djecom upustiti u svijet STEM-a, naučiti nešto više o svijetu koji nas okružuje, ali i ovladati vještinom analize znanstvenih podataka i takvog načina razmišljanja.