Bandcamp - popularna alternativa glazbenim streaming servisima i sličnim platformama

Riječ je o glazbenoj platformi namijenjena glazbenicima i izdavačkim kućama putem koje mogu prodavati svoju glazbu kao digitalne albume i fizičke nosače zvuka no koji je u odnosu na dobar dio streaming servisa i sličnih platformi pošteniji prema izvođačima…

Matija Gračanin srijeda, 10. studenog 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Bandcamp 
Namjena Glazbena platforma i streaming servis
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Bandcamp se tijekom vremena prometnuo u najpopularniji glazbenu platformu putem koje izvođači mogu izravno prodavati glazbu, a koja je svoju popularnost upravo među glazbenicima stekla jer, za razliku od brojnih drugih platformi, većinu zarade od prodaje zarađuju pravo glazbenici.

Štoviše, u prosjeku oko 82 posto zarade ide glazbenik ili njegovom izdavaču, a ostatkom predstavlja zaradu za Bandcamp iz koje se ujedno podmiruju i troškovi. Drugim riječima, ova platforma će zaraditi više što više zarađuju i sami glazbenici pa im je u interesu upravo to omogućiti i postići.

Stoga ni ne čudi da se na platformi mogu pronaći i brojni glazbenici koji tek počinju sa svojom karijerom i traže podršku svojih obožavatelja, a to znači da se ovdje može pronaći posve nova glazba, a nisu izostali ni domaći izvođači.

Putem službene aplikacije je moguće pregledavati sve bogatiju fonoteku i kupovati glazbu i razne druge materijale (merch) kako bi na taj način pružili podršku omiljenim glazbenicima. Naravno, kupljenu je glazbu moguće nesmetano slušati bilo online ili offline (glazbu je moguće kupovati i na fizičkim medijima.

Osim toga, tu je mogućnosti i slušanja glazbe i besplatno (Bandcamp nudi i svojevrsni internetski radio), pratiti omiljene glazbenike, otkrivati novu glazbu i štošta drugo. Kako godi bilo, svi oni koji uživaju u otkrivanju nove glazbe i žele izravno potpomagati njezine stvaratelje, ovo je platforma na kojoj će upravo to moći učiniti.