Chrome Remote Desktop - Googleovo rješenje za udaljeno upravljanje računalima

Chrome Remote Desktop je možda nešto manje poznato rješenje za udaljeni pristup računalima s pametnih telefona, no to ne znači da ne radi zadovoljavajuće. Osnovni je preduvjet na računalu imati instaliranu softversku podršku, a onda je udaljeno upravljanje prilično jednostavno…

Matija Gračanin ponedjeljak, 24. svibnja 2021. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Chrome Remote Desktop
Namjena Udaljeno upravljanje računalima
Android Google Play
iOS App Store
Cijena Besplatan

Metoda kako udaljeno pristupati računalima definitivno ne nedostaje, a dobar dio njih ne traži nikakvu posebnu konfiguraciju ili petljanje s propuštanjem portova kroz vatrozid. Slično tome je i Googleovo rješenje koje omogućava udaljenu kontrolu računalima putem web preglednika, ali i putem aplikacije za pametne telefone.

Potrebno je imati aktivan Googleov račun, a na računalo kojim se želi upravljati potrebno je instalirati odgovarajuću softversku podršku kao i proširenje za Google Chrome. Valja samo posjetiti službenu web stranicu Chrome Remote Desktopa, kliknuti na Access my computer te zatim na Set up remote access i dalje pratiti upute.

Jednom kada je sve instalirano pri čemu je bilo potrebno definirati ime računala te PIN potreban za udaljeni pristup, u aplikaciji će se automatski pojaviti sva podešena računala i konekcija može biti ostvarena.

Chrome Remote Desktop je naglašeno jednostavan, a to za sobom nosi i određene nedostatke. U prvome redu, ne može se računati na neke posebno dodatno mogućnosti, a zamjerka se može uputiti i relativno ograničenoj podršci za tipkovnicu (katkada je bolje koristiti virtualnu tipkovnicu udaljenog računala, a ne onu na pametnom telefonu).

Ipak, ukupno gledano, Chrome Remote Desktop radi prilično dobro za povremeno spajanje i udaljeno upravljanje računalima, posve je besplatan, a i prilično ga je lako konfigurirati što mu je samo još jedna prednost. Međutim, svim oni koji traže opsežnije mogućnosti, mogu pogledati što nude rješenja poput Anydeska.