Complete Music Reading Trainer - sve što je potrebno za učenje čitanja glazbene notacije

Svi oni koji su oduvijek htjeli znati čitati note ili možda samo ponoviti zaboravljeno, s ovom će aplikacijom doći na svoje. Naime, riječ je o aplikaciji koja omogućava i totalnim početnicima da uz malo truda relativno brzo nauče čitati notni zapis…

Matija Gračanin ponedjeljak, 3. listopada 2022. u 06:00
OSNOVNI PODACI
Naziv Complete Music Reading Trainer
Namjena Učenje čitanja nota
Android Play Store
iOS App Store
Cijena Besplatan / 30 kn

Već je prema samome nazivu aplikacije lako zaključiti o čemu je točno riječ; o aplikaciji koja ne samo da će pomoći podučiti čitanje notnoga zapisa, nego će pomoći i onima koji su već relativno vješti u čitanju nota, da svoju vještinu usavrše i postanu još brži.

Complete Music Reading Trainer je koncipiran tako da usvaja dosad već prepoznat koncept gejmifikacije, nešto što je zapravo postalo uobičajeno i kod mnogih drugih edukativnih aplikacija, a pogotovo onih koji se specijaliziraju za podučavanje jezika kao što je, na primjer, Duolingo.

Drugim riječima, učenje osnova kao i naprednijih koncepata notnoga zapisa prolazi se kroz opetovano ponavljanje manjih vježbi sve dok se ne postigne zadani ishod. Vježbi ima i više nego dovoljno, a posebno je zgodno to što svatko može izabrati ona poglavlja koja odgovaraju glazbalu za koje se uči notni zapis (klavir, gitara, bas i druga glazbala).

Dakako, tu su i druge dodate mogućnosti i praktične stvarčica kao što je, primjerice, četiri različitih načina na koje se mogu unositi note (tamo gdje je to potrebno), zatim mogućnost da se od dostupnih vježbi napravi vlastita kombinacija, a čak je moguće napraviti i vlastite programe poduke i u njih pozvati prijatelje.

Tu je i statistika uz koju se jasno može pratiti napredak, lijepo osmišljeno sučelje te druge sitnice. Aplikacija besplatno nudi tek prvo poglavlje svakoga ključa, a da bi se aplikacija zapravo mogla koristiti onako kako je to zamišljeno, potrebno ju je platiti 30 kuna.